Utorak, 30. travnja 2024.

Plenković i Božinović: Virus je ponovno tu, moramo se pridržavati mjera i pripremiti se na suživot s njim

Najbitnije je da je među novooboljelima vrlo malo teških slučajeva, istaknuo je predsjednik Vlade

Premijer Andrej Plenković rekao je na današnjoj sjednici Vlade da je koronavirus nakon uspješne borbe u prvom valu ponovno tu te je istaknuo važnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer je, smatra, riječ o borbi na srednje pruge.

“Posljednjih dana zabilježili smo ponovno porast broja zaraženih i uglavnom je riječ o našim građanima koji su došli iz neke od susjednih zemalja. To treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje moramo pridržavati mjera”, rekao je Plenković.

Dodao je da je razumljivo da je nakon dva mjeseca zatvaranja došlo do određenoga opuštanja. Najbitnije je, ističe, da je od trenutno aktivnih 117 slučajeva svega 18 hospitalizacija te da nema niti jednog bolesnika u kritičnom stanju i da nitko nije na respiratoru.

“To je bitno drugačija okolnost nego što je to bilo na početku ove epidemije”, poručio je premijer.

Plenković je podsjetio na mjere koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite provodili od početka epidemije u veljači, koje su dovele do obuzdavanja širenja virusa u ožujku i travnju i dobru epidemiološku situaciju u odnosu na druge europske zemlje, nakon čega su te mjere bile postupno popuštane u tri faze.

Hrvatska se otvorila prema desetak europskih država koje su također imale povoljnu epidemiološku sliku te je poduzela potrebne mjere kako bi omogućila turizam u sigurnim uvjetima, svjesna da to predstavlja potencijalan rizik.

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj boravi preko 200 tisuća turista, izvijestio je premijer.

Kao temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, Plenković navodi činjenicu da je intenzitet ovakve respiratorne zarazne bolesti najniži u ljetnim mjesecima i jer su željeli doći u poziciju da na jesen, kada brojni epidemiolozi smatraju da bi moglo doći do drugog vala, imamo novi legitimitet i stabilnu vlast te institucije za suočavanje s tim problemom.

“Naš suživot s virusom se nastavlja, toga moramo biti svjesni. To je činjenica na koju se svi moramo prilagoditi i naviknuti. Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini. U tom pogledu, moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, ali i moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam”, naglasio je.

Moramo shvatiti da je ovo za sve svojevrsni ples balansiranja između samodiscipline, odgovornosti, restriktivnih mjera i zajedničkih nastojanja da, vodeći računa o preporukama epidemiologa, pazimo na higijenu, dezinfekciju i distanciranje, naveo je.

“To su poruke koje su važne i gdje moramo štititi i sebe i druge”, poručio je Plenković, istaknuvši da će borba protiv virusa trajati. “Ovo sigurno nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali, dodaje, očito je borba na srednje pruge i s te strane moramo imati nove reflekse.”

Davor Božinović
Davor Božinović. Izvor: Vlada RH.
Božinović: Ulazimo u fazu suživota s koronavirusom

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom.

“To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta”, rekao je.

U svijetu je više od 9,3 milijuna oboljelih, a preminulih više od 480 tisuća. U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba, oporavilo ih se 2.145, a 136 je aktivnih slučajeva te se danas očekuje povećani broj novooboljelih s obzirom na to da su gotovi dodatni testovi za Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Zagrebu te za Đakovo u kojem je također žarište.

Božinović je istaknuo da se odmah od pojave novog žarišta vrlo brzo izlazi na teren, “love se kontakti i situacija stavlja pod kontrolu”.

Novi slučajevi uglavnom ‘uvezeni’ iz BiH i Srbije

Većina novooboljelih “uvezeni” su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu, istaknuo je Božinović.

“Kod mjera treba imati u vidu da one vjerojatno neće trajati tako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost – brzu reakciju i kad je u pitanju donošenje restriktivnih mjera i kod njihovog popuštanja”, dodao je.

“Sustav je postavljen tako da u hodu možemo brže donositi odluke kako bi se napravio balans između gospodarstva, društvenog života i zaštite života i zdravlja stanovništva. U fazi suživota s virusom uspostavile su se određene navike u ukupnoj populacije koje će biti, po svemu sudeći, veoma važne za jesen, ako se obistine predviđanja znanstvenika da će doći do sljedećeg vala širenja virusa. A s time se mora računati sve dok se ne nađe neko medicinsko rješenje”, naglasio je Božinović.

Stožer, poručio je, na dnevnoj bazi prati situaciju, analizira podatke i konzultira se te donosi zaključke koje se pretvaraju u mjere i odluke koje su racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja građana, očuvanje gospodarskih aktivnosti u ljetnom razdoblju, prije svega turizma.

“A bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno, solidarno sa svim hrvatskim građanima”, zaključio je.

Zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu

Broj novooboljelih počeo je rasti nakon što je u 25 dana, od 23. svibnja do 16. lipnja, Hrvatska imala ukupno samo 12 novooboljelih, a uslijed popuštanja mjera s jedne strane te, s druge strane, nepridržavanja propisanih mjera, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Naveo je i da je u Zadru, gdje je prije finala teniskog turnira protekli vikend otkriven jedan oboljeli natjecatelj, situacija stavljena pod kontrolu, a u Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu te je u tijeku obrada i klasifikacija kontakata.

Virus je ponovno ušao i u zdravstveni sustav te je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru utvrđeno ukupno 15 pozitivnih pacijenata i 4 zaposlenika.

Stoga su odmah uvedene zabrane posjeta domovima u sektoru socijalne skrbi i bolnicama u zahvaćenim područjima – Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji te potom i u Osijeku.

“Porast broja zaraženih proteklih dana podsjetnik je da je virus i dalje prisutan. Popuštanjem mjera za kontrolu širenja zaraze odgovoran je prije svega pojedinac jer svojim ponašanjem te poštivanjem preporuka HZJZ-a može zaštititi vlastito i zdravlje drugih. Stoga je mudro ovaj porast broja novooboljelih prihvatiti kao korektiv vlastitog ponašanja. Ostanimo oprezni i odgovorni”, poručio je državni tajnik.

Naglasio je da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu, baš kao i ranijih mjeseci, naročito sada, kako je rekao, kad daleko više znamo o virusu nego ranije.

(Hina)

zatvori