Nedjelja, 19. svibnja 2024.

‘Ispričaj sve priče’: Dravski pozoji, mitovi i legende tema su novog projekta na kojem će raditi Muzej i PORA

Muzej grada Koprivnice i PORA regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije nedavno su prijavili prijedlog programa na natječaj Kulturna suradnja u zemljama zapadnog Balkana.

Riječ je o natječaju koji radi na mobilizaciji i umrežavanju zemalja zapadnog Balkana, a to su zemlje koje uglavnom nisu članice Europske unije poput Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore i sličnih.

– Namjera natječaja je da se te zemlje povežu sa zemljama s kojima graniče i s onima koje su u EU kako bi zajedno kulturno surađivali, i to više kroz programske, a manje kroz infrastrukturne aktivnosti, zatim zajedno proučavali kulturnu baštinu i razmjenjivali iskustvo i znanje na tom području – rekla je muzejska pedagoginja u Muzeju grada Koprivnice Maša Zamljačanec.

Dodala je da je Muzej nositelj projekta uz još četiri partnera:

– Prijavili smo projekt pod naslovom “Tell All the Tales” (Ispričaj sve priče, op. ur.), a suradnju smo ostvarili sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Poljskom i Makedonijom.

Tema projekta su mitovi i legende, a ta se tema različitim istraživanjima širi u svim zemljama.

– Najbliža nam je Slovenija i s njima ćemo se povezati na istraživanju pozoja, to je jedna vrsta zmaja koji se javlja kod nas u Podravini i Prekodravlju, ali je zabilježen i u Sloveniji. Zmajeve će proučavati i u Poljskoj. Pričama iz prošlosti o različitim mitovima i legendama vezanim za religiju bavit će se Makedonci, a svi zajedno ćemo se povezati kroz istraživanje u i izradu priručnika za rad na terenu.

Napomenula je kako će biti održana i radionica za posjetitelje, ali i radionica interpretacije kulturne baštine za sudionike projekta, dok će zajednički raditi i na dokumentarnom filmu.

zatvori