Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Slučaj pacijenta s koronavirusom koji je završio na Intenzivnoj: Gdje se mogao zaraziti?

Pacijent je primljen na COVID odjel koprivničke bolnice s kliničkom slikom teške bakterijske upale pluća

Slučaj pacijenta pozitivnog na koronavirus koji je jučer smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ bio je središnja tema današnje konferencije za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Pacijent (37) je zaprimljen na COVID odjel koprivničke bolnice u nedjelju s kliničkom slikom teške bakterijske upale pluća. Dan kasnije, zbog pogoršanja stanja, problema s disanjem i povišene tjelesne temperature, odlučeno je da ga se premjesti na intenzivno liječenje. Tu je, kako je rekao ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, nastala pogreška u komunikaciji. Čim je primljen na COVID odjel uzet mu je obrisak i poslan na testiranje, no iz laboratorija je javljeno da se nalaz mora ponoviti.

Mato Devčić
Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.
Greška u komunikaciji i korištenju zaštitne opreme

– Službujuća liječnica na odjelu pogrešno je shvatila da je nalaz negativan, iako za to nije imala potvrdu, te je u službenoj komunikaciji sa mnom donijela odluku da se pacijent zbog pogoršanja stanja premjesti na intenzivno liječenje – kazao je Devčić.

>> FOTO/VIDEO Pacijent s koronavirusom smješten na intenzivnu zbog pogreške u komunikaciji, pet osoba završilo u samoizolaciji

Nekoliko sati kasnije stigao je novi nalaz, i to pozitivan. Pacijent je u pratnji specijalista anesteziologa prijevozom po COVID-19 protokolu upućen na dodatno liječenje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

Brzom reakcijom epidemiološke službe utvrđeno je da su u kontaktu s pacijentom prilikom invazivnog zahvata bili jedan liječnik i četiri medicinske sestre koji nisu imali svu adekvatnu zaštitnu opremu; imali su osnovnu, ali ne svu koja je protokolima propisana. Stoga je njih petero odmah upućeno u samoizolaciju. Svi koji su do tog trenutka bili u kontaktu s pacijentom imali su svu zaštitnu opremu i njih nije bilo potrebno izolirati, među njima i liječnica koja je donijela odluku o preseljenju pacijenta u Jedinicu intenzivnog liječenja.

– Do te odluke o samoizolaciji dovelo je, dakle, popuštanje u protokolu korištenja zaštitne opreme – rekao je Devčić. Pacijent je u koprivničkoj bolnici ukupno bio hospitaliziran 48 sati, ali razdoblje popuštenih zaštitnih mjera trajalo je četiri ili pet sati.

Nema govora o zatvaranju odjela

Cijelo krilo Jedinice intenzivnog liječenja nakon tog je slučaja temeljito očišćeno i dezinficirano te je, kaže Devčić, spremno za nastavak rada i nema govora o zatvaranju odjela.

– Unatoč svim rigoroznim protokolima, COVID-19 je takva bolest kod koje pacijenti koji su danas negativni sutra mogu postati pozitivni. Mi na to nažalost ne možemo utjecati, možemo samo poduzimati sve opće mjere prevencije i zaštite. Svi oni koji su asimptomatični i zdravi već idućeg dana mogu se pokazati pozitivnima – dodao je Devčić. Podsjetio je i na to da je testirano 200 djelatnika koprivničke bolnice koji su imali posredne ili neposredne kontakte sa zaraženim pacijentima i da nitko od njih nije bio pozitivan.

– Propust se dogodio zbog pogrešne odluke i pogreške u komunikaciji. Sustav je iznimno opterećen pa u budućnosti nažalost možemo očekivati još ovakvih stvari. Događaju se i u zdravstvenim sustavima koji su puno bolje opremljeni što se tiče ljudskih potencijala – zaključio je ravnatelj Devčić.

Vesna Mađarić
Vesna Mađarić. Snimio Marko Posavec.
Pacijent primljen s teškom bakterijskom upalom pluća

COVID-19 je nepoznanica u svijetu i svi o njemu stalno učimo. Važno je koliko se brzo uspijevamo prilagoditi novonastaloj situaciji, kazala je glavna infektologinja bolnice i koordinatorica za COVID-19, osoba koja povezuje bolnicu, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite, dr. Vesna Mađarić.

– Od početka smo imali vrlo jasne protokole da zaštitimo zdravstveni sustav od ulaska virusa. Rano smo uveli jasna pravila da nijedan febrilni pacijent ne može ući u bolnički sustav, posebice ako uz to još ima i respiratorne simptome, ako ne uđe prvo u COVID odjel. To je trijažni odjel za nastavak liječenja. Dnevno uz COVID pozitivne pacijente koje zbrinjavamo u jednom krilu odjela imamo četiri do pet pacijenata sa sumnjom na koronavirus koji dolaze samo zbog febriliteta, čak i ako epidemiološki ne postoji sumnja da bi se moglo raditi o COVID-u. Čim dobijemo negativan nalaz ti se pacijenti upućuju na daljnje liječenje koje im je potrebno – istaknula je dr. Mađarić.

Napomenula je pritom da gotovo da nema zarazne bolesti koju ne prati povišena tjelesna temperatura.

– Svaki febrilitet potencijalno može ukazivati na COVID-19. Upravo je stoga i ovaj pacijent primljen k nama. Međutim, on je već kod samog prijema imao jako tešku kliničku sliku bakterijske upale pluća. Njegovi su upalni parametri bili deset puta veći od normalnih, a znamo da je COVID virusna bolest kod koje su upalni parametri gotovo uvijek normalni. Od samog ulaska imao je sve indikacije da se radi o teškoj bakterijskoj infekciji, upali pluća, što je sigurno i bila.

Vesna Mađarić
Snimio Marko Posavec.

Pacijent se već ranije u više navrata liječio od sličnih teških infekcija, između ostaloga i u zagrebačkoj Klinici “Fran Mihaljević”. Stoga su u njegovom liječenju poduzete sve potrebne mjere za takvu bolest, uključujući i tretman antibioticima. A budući da je ušao na COVID odjel, kao i svima drugima uzet mu je obrisak kako bi ga se testiralo na koronavirus. Kada mu se stanje počelo pogoršavati, pacijent je na ranije opisan način premješten na intenzivno liječenje.

– Svi bismo bili najsretniji da smo prije prelaska na Intenzivnu imali gotov nalaz, ali nalazi se dugo čekaju jer su svi laboratoriji jako opterećeni; cijela Hrvatska testira. Dnevno pet do deset puta zovemo za rezultate. Nažalost, upravo je njegov nalaz morao biti ponovljen. U međuvremenu je pacijent s razlogom preseljen na Intenzivnu, a jučer u 15:50 dobili smo konačno gotov, pozitivan nalaz – ispričala je dr. Mađarić, dodavši da je teško reći je li virus naprosto detektiran kao prisutan u njegovim sluznicama ili je imao aktivnu COVID infekciju.

Vaganje rizika

Je li možda trebalo zadržati pacijenta na COVID odjelu kako se ne bi riskiralo širenje zaraze, premda bi to bilo riskantno po njegovo zdravlje? Dr. Mađarić na to je odlučno odgovorila – ne, nije.

– U svom poslu često odvagujemo rizike i uvijek postupamo po onom koji više ugrožava pacijenta. To je medicina. Za to vam treba znanje, ali i iskustvo i nešto životne mudrosti. Pacijent je bio u visokom riziku od teške bakterijske upale pluća. Taman da sam osobno bila tamo i da nisam imala nikakvu zaštitnu opremu, ja bih ga preuzela i postupila kao što su postupili i kolege. Nemojmo zaboraviti, svi smo mi budući pacijenti i nitko od vas ne bi htio da doktori važu koji je rizik veći. Mi ćemo postupiti po riziku koji je u tom trenutku za pacijenta najveći. Ne radi se samo o COVID-u, već i o svemu drugome – naglasila je dr. Mađarić.

Gdje se zarazio?

Nejasno je i kako se pacijent zarazio koronavirusom. Došao je iz Đurđevca gdje epidemiološki nisu postojale naznake prisutnosti ili žarišta koronavirusa, kazala je dr. Mađarić.

– U ovom trenutku imamo žarište u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Ranije smo imali žarište u Križevcima koje se ugasilo, kao i sva druga, ostao nam je Dom. Koronavirus će u tom žarištu sigurno biti još neko vrijeme. To su sve teški kronični pacijenti čiji imunološki sustav ne može lako eliminirati virus i oni će ga sigurno još neko vrijeme nositi – objasnila je.

Draženka Vadla
Draženka Vadla. Snimio Marko Posavec.

Na to se nadovezala i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla. Nakon obrade slučaja, kazala je, ustanovljeno je da osoba nije imala nikakvih epidemioloških kriterija koji bi upućivali na COVID niti je bila u kontaktu s osobama koje su joj potencijalno mogle prenijeti virus.

– Kad smo dobili pozitivan nalaz napravili smo opsežnu obradu najbližih i obiteljskih kontakata. Pacijent živi s majkom, dosta povučeno. Majka je potpuno zdrava i bez simptoma, no naravno stavljena je u samoizolaciju i pratimo njezino stanje. Neke druge bliske kontakte nisu imali. Za sada stvarno ne znamo koji bi bio izvor zaraze – kazala je dr. Vadla te dodala:

– Mislim da je za sada ta priča gotova što se tiče situacije u našoj bolnici. Kolege koji su u samoizolaciji bit će za 14 dana testirani, nadam se da će njihovo stanje biti uredno i da će se normalno vratiti na posao – zaključila je dr. Vadla.


COVID-19 u Koprivničko-križevačkoj županiji

S današnjim danom u županiji su potvrđena ukupno 72 slučaja zaraze koronavirusom. 24 su osobe ozdravile, među kojima i jedna štićenica Doma za starije i nemoćne koja je bila preseljena u Zagreb na daljnje liječenje. Testovi su joj negativni, vratila se u Koprivnicu, ali će još neko vrijeme biti u koprivničkoj bolnici zbog daljnjeg liječenja i promatranja.

U županiji je trenutno 41 aktivan slučaj i prate se 44 bliska kontakta.

Iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica oboljela je 41 osoba, 6 ih je preminulo, 35 je još uvijek pozitivno, od čega 6 zaposlenika i 29 štićenika.

U koprivničkoj bolnici trenutno je na COVID odjelu hospitalizirano 30 pacijenata, od čega su 28 štićenici Doma za starije pozitivni na koronavirus.

Slušaj uživo
zatvori