Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO/VIDEO Nema novooboljelih od koronavirusa u Podravini i Prigorju, još pet osoba ozdravilo

U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno su 43 aktivna slučaja, od toga 37 iz Doma za starije i nemoćne

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas u podne izvijestio je o tijeku epidemije koronavirusa u Podravini i Prigorju.

– Od jučer do danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Ukupno je do sada zabilježeno 70 pozitivnih. Još pet osoba je ozdravilo, ukupno ih je 23 – rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Dodao je da je danas počela druga faza popuštanja mjera.

– Javni i privatni zdravstveni sektor radi u punom opsegu, počeli su s radom frizeri, pedikeri, kozmetičari i saloni za masažu. Tijekom vikenda počele su se održavati mise. Prva faza i vjerska okupljanja prošla su u najboljem redu. Zamolio bih građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera – rekao je Ljubić.

>> BOLNICA POČINJE S RADOM Pacijent u bolnicu mora doći s maskom, na ulazu se mjeri temperatura, na operacije samo s testom na koronavirus

Što se tiče rada zdravstvenih ustanova, načelnik se osvrnuo na rad županijskog Doma zdravlja.

Dom zdravlja radi u punom opsegu, ali i dalje molimo naše pacijente da se telefonski naručuju da bi se spriječile gužve u čekaonicama i da bi svi mogli doći na red. I dalje se na ulazu u Dom zdravlja radi trijaža – objasnio je.

Napomenuo je da je Stožer danas donio odluku koja se odnosi na Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

– U svrhu očuvanja mentalnog zdravlja štićenika koji su zdravi i nisu pozitivni na COVID-19, a po protokolu su većinu svoga vremena zatvoreni u svojim sobama, dogovoreno je da se u kontroliranim uvjetima kao jedan oblik psihosocijalne pomoći njima dozvoli šetnja po dvorištu Doma. Naravno uz nadzor zaposlenika – kazao je Ljubić.

Draženka Vadla
Snimio Marko Posavec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla detaljnije je objasnila epidemiološku situaciju na našem području.

– S današnjim danom brojimo 70 oboljelih osoba, ali 23 su ozdravile. Nažalost dosad su i četiri osobe preminule. Dakle još imamo 43 osobe koje se vode kao oboljele, sa simptomima ili bez njih. Imamo i 44 bliska kontakta tih osoba – rekla je dr. Vadla.

Kada je riječ o Domu za starije i nemoćne osobe, kazala je da je ukupni broj oboljelih tamo bio 40, a nažalost tri osobe su preminule.

– Od preostalih 37 koji su još uvijek pozitivni šest je zaposlenika i 31 štićenik. Približavamo se trenutku kada ćemo i osobe bliske kontakte koji su bili u našem Domu ponovno testirati i nadamo se da ćemo među njima naći i negativnih – istaknula je.

Draženka Vadla
Snimio Marko Posavec.

Smatra da je situacija u općoj populaciji zadovoljavajuća.

– Ako od ovih 43 oduzmemo 37 pozitivnih osoba koje otpadaju na Dom, onda vidimo da u općoj populaciji imamo svega tri pozitivne osobe koje su iz zdravstvenog sustava koje nemaju simptome i koje će, nadamo se, naknadnim testiranjem biti negativne. I još nam ostaju tri osobe koje su već duže vrijeme pozitivne bez ikakvih smetnji tako da ovih dana očekujemo njihovu negativizaciju – objasnila je.

Zamolila je sugrađane da se, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, pridržavaju svih općih mjera.

– Postoji opasnost da nam povratnici koji dolaze u Hrvatsku primjerice za vikend posjetiti svoje obitelji, nešto i donesu. Da bi se to svelo na najmanju moguću mjeru, molim sve da se pridržavaju svih mjera – istaknula je.

Dodala je i da je preporuka da se povratnici koji dolaze na 72 sata u Hrvatsku testiraju na koronavirus, a nalaz prilikom ulaska u Hrvatsku ne smije biti stariji od 24 sata.

Vjekoslav Štimac
Snimio Marko Posavec.

Načelnik Policijske uprave Vjekoslav Štimac osvrnuo se na statistiku u travnju.

– U travnju smo imali dva režima koji se tiču propusnica: jedan dio mjeseca kad su propusnice bile važeće između gradova i općina i dio u kojem su važile za županiju. Kontrolirali smo 35.000 građana, a njih 420 imalo je nevažeće propusnice – rekao je Štimac.

Dodao je da, što se tiče mjera samoizolacije, u travnju su zatekli 30 osoba koje su kršile tu mjeru.

 

Uživo: Stožer civilne zaštite s novim informacijama o koronavirusu i mjerama

Posted by Drava.info on Monday, May 4, 2020

 

Melita Ivančić
Snimio Marko Posavec.
Mato Devčić
Snimio Marko Posavec.
Draženka Vadla
Snimio Marko Posavec.
Slušaj uživo
zatvori