Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Detaljne upute: Kako će funkcionirati Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ u prvoj fazi ponovnog otvaranja

Neke usluge još neće biti dostupne, a neke samo pod posebnim uvjetima

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ Koprivnica od utorka, 28. travnja postupno počinje ponovno otvarati vrata za građane, ali s ograničenim uslugama, prilagođenim radnim vremenom i uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zbog izvanredne situacije, u ovoj prvoj fazi korisnici će moći samo vraćati i posuđivati građu, s tim da bi ono što žele posuditi trebali naručiti unaprijed kako bi se smanjile gužve i čekanje. Usluga informacijskih upita ići će isključivo uz prethodnu najavu, a sve druge usluge, čitaonice i programi do novih uputa stožera neće biti aktivni.

Sve novosti moći ćete pratiti na web stranici i Facebooku Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, kao i naravno na portalu Drava.info.

Važne napomene i upute

Radno vrijeme
Knjižnica će usluge za korisnike pružati od 28.4.2020. godine od ponedjeljka do petka od 9 do 12 i od 13 do 16 sati.

Usluge
U početnoj fazi otvaranja korisnici neće moći ulaziti u prostor knjižnice. Vraćanje građe i posudba bit će organizirani na ulazima u knjižnicu i to na ulazu sa Zrinskog trga za korisnike Odjela za odrasle te na glavnom ulazu u haustoru za korisnike Dječjeg odjela i Stručno-znanstvenog odjela.

Zakasnina ostvarena u vrijeme kada je knjižnica bila zatvorena neće se naplaćivati pa nije nužno odmah doći vratiti knjige jer se do 15.6. zakasnina neće obračunavati.

Posudba građe – Molimo korisnike da željenu građu što više naručuju unaprijed putem knjižnične aplikacije, e-mailom ili telefonom kako bi ju knjižničari mogli pripremiti i kako bi se izbjeglo dugo čekanje i velika gužva. Kontakti su dostupni ovdje: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/kontakt.asp?n=1). Velika pomoć u odabiru građe je naš e-katalog koji nudi mogućnost pretraživanja sve građe koju knjižnica ima te provjeru njezine dostupnosti. Ako se korisnici još nisu upoznali s mogućnostima kataloga, ovo je najbolje vrijeme. Katalog je dostupan ovdje: https://library.foi.hr/lib/index.php?b=20 i putem knjižnične aplikacije.

Posudba građe bit će ograničena na 5 primjeraka građe u Odjelu za odrasle, Dječjem odjelu te u Stručno-znanstvenom odjelu. Građa sa Stručno-znanstvenog odjela moći će se posuditi isključivo uz najavu.

Informacijski upiti (teme za referate, diplomske radove i sl.) ne rješavaju se odmah te ih je potrebno unaprijed zatražiti (aplikacija, e-mail, sandučić na ulazu u knjižnicu). Molimo da u upitu korisnici navedu temu, predmet, vrstu rada i osobne podatke. Knjižničari će javiti termin podizanja građe.

Za vraćanje građu nije potrebno prethodno dezinficirati. Nakon što korisnici građu vrate, ona će biti smještena u karantenu na 72 sata (prema preporukama) te nakon toga razdužena i pripremljena za daljnju posudbu. Zbog toga molimo korisnike za strpljenje jer vraćeni primjerci neće biti odmah dostupni za posudbu.

Mjere zaštite
Molimo korisnike da se zbog svoje i naše sigurnosti prilikom dolaska pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih uz održavanje socijalne distance, korištenja dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i drugih sredstava zaštite.

Obavijest za korisnike Bibliobusa
Bibliobus neće obilaziti stajališta dok se ne ostvare osnovne pretpostavke vezane uz zaštitu korisnika i osoblja. Knjige koje su trenutno kod korisnika ne trebaju se vratiti dok Bibliobus ponovno ne počne s radom.

– Kako smo dugo bili zatvoreni očekujemo veću posjećenost pa stoga preporučujemo da ipak zajednički izbjegavamo gužvu i razmislimo kada je najbolje navratiti do knjižnice. Knjižničari će se kao i uvijek truditi pružiti uslugu kvalitetno i u najkraćem mogućem roku, no pozivamo korisnike da budu strpljivi i da se pridržavaju navedenih uputa – poručuju iz koprivničke knjižnice.

zatvori