Nedjelja, 6. listopada 2024.

Škola šaha Podravke: Treninzi u doba korone nastavljeni su online, djeca su ih odlično prihvatila

Nakon što su prije mjesec dana obustavili treninge zbog epidemije, i to u najnepovoljnije vrijeme jer je sezona natjecanja bila na samom početku, u Šahovskom športskom klubu Podravka školu šaha za tridesetak polaznika najmlađeg uzrasta nastavili su internetskim putem.

Odgođene su sve kadetske lige, natjecanja i turniri u sljedeća dva mjeseca. Zabranjena su okupljanja, stoga su u Školi šaha Podravka uveli online treninge za kadete podijeljene u tri jakosne skupine, tri puta tjedno po dva sata. Vodi ih FIDE instruktor Krunoslav Novosel.

Online treninzi omogućavaju komunikaciju trenera i djece u stvarnom vremenu, rješavanje unaprijed pripremljenih zadataka uz prikaz šahovske ploče i figura na ekranu. U klubu kažu da su najmlađi kadeti svih 110 minuta treninga potpuno koncentrirani, što nije uobičajeno za djecu u dobi od 6 do 8 godina. Nakon treninga mogu pogledati snimku, a mlađima je omogućeno i uključivanje u trening starijih kadeta.

Šahovsko kadetsko prvenstvo Hrvatske trebalo bi se održati u drugoj polovici lipnja u Trogiru, naravno ovisno o epidemiološkoj situaciji. U posljednje tri godine polaznici škole šaha Podravke ekipno su dvostruki školski prvaci Hrvatske, a imaju i državnog prvaka u uzrastu do 11 godina.

Djeca koja to žele šah mogu vježbati i na internetskim stranicama poput chess.com ili lichess.org, a nekoliko šahovskih klubova organizira online tjedne šahovske turnire za kadete (ŠŠK Mladost) te svakodnevne turnire za igrače i ljubitelje šaha bez obzira na uzrast (ŠK Travno).

Slušaj uživo
zatvori