Nedjelja, 29. rujna 2024.

Nezaposlenost: U evidenciji u ožujku 57% više osoba nego u veljači, najtraženije zanimanje – medicinska sestra

Najviše novih nezaposlenih je iz ugostiteljskih djelatnosti

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci, s krajem ožujka u Podravini i Prigorju bilo je 2117 nezaposlenih osoba.

– U odnosu na prethodni mjesec u Đurđevcu i Koprivnici evidentiran je pad broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 23 osobe ili 3,8 posto te u Koprivnici za 45 osoba ili 3,6 posto, dok je u Križevcima evidentiran rast i to za 44 osobe ili 15 posto – objašnjavaju u HZZ-u.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, podaci pokazuju da je tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izašlo 414 osoba, što je 25,8 posto više nego u veljači te 17,4 posto manje nego u ožujku prethodne godine. Od toga su zaposlene 354 osobe ili njih 85,5 posto.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba tijekom ožujka bilo je 390 što je 57,3 posto više nego u veljači te 33,1 posto više nego u ožujku prethodne godine. Pritom, podaci pokazuju da izravno iz radnog odnosa dolazi 329 osoba ili 84,4 posto, iz drugih poslovnih aktivnosti tri osobe ili 0,8 posto, izravno iz redovitog školovanja četiri osobe ili 1 posto te iz neaktivnosti njih 54 ili 13,8 posto. Najviše novoprijavljenih osoba bilo je u Koprivnici (189 osoba ili 48,5 posto), zatim u Križevcima (116 osoba ili 29,7 posto) te najmanje u Đurđevcu (85 osoba ili 21,8 posto).

Nezaposlene osobe izravno iz radnog odnosa najviše dolaze iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i na malo; popravka motornih vozila i motocikala, ostalih uslužnih djelatnosti, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti te iz građevinarstva.

Prema dostupnim podacima, tijekom ožujka zabilježene su 303 potrebe za radnicima od strane poslodavaca, što je za 15,8 posto manje nego u veljači te za 40,2 posto manje nego u ožujku prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi dok su najtraženija zanimanja u ožujku medicinska sestra ili medicinski tehničar, prodavač ili prodavačica, armirač ili armiračica.

Slušaj uživo
zatvori