Četvrtak, 3. listopada 2024.

Zlatko Dalić Hrvatsku je odveo do svjetskog srebra, a za izbornika ga je predložio – Koprivničanac

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine Hrvatska je, nikoga ne treba posebno podsjećati, postigla najveći uspjeh u svojoj nogometnoj povijesti – srebrnu medalju. Do tog veličanstvenog uspjeha hrvatsku je reprezentaciju odveo Zlatko Dalić i osvojio srca diljem Lijepe naše i šire.

Dalić je klupu reprezentacije preuzeo u listopadu 2017. Do tada hrvatsku je izabranu vrstu vodio Ante Čačić, inače i bivši trener Slaven Belupa, no nakon neuvjerljivih rezultata i remija s Finskom u kvalifikacijskoj utakmici u Rijeci Hrvatski nogometni savez odlučio je potražiti novo rješenje.

O tome je bilo riječi u večerašnjoj epizodi dokumentarnog serijala “Junaci našeg doba” na Hrvatskoj radioteleviziji. HNS je dugo vijećao o Čačićevom nasljedniku, spominjao se Matjaž Kek, no odluka je pala: Zlatko Dalić imenovan je novim izbornikom. Manje od godinu dana kasnije, Dalić je na spektakularan način opravdao povjerenje. A kako je otkriveno večeras u “Junacima našeg doba”, HNS-u ga je na izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora predložio Koprivničanac Robert Markulin, predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije i dopredsjednik HNS-a.

Robert Markulin
Snimio Marko Posavec.

“Situacija nije bila sjajna kad sam došao, bilo je puno podjela oko reprezentacije, negativnosti, puno se igralo na praznim stadionima zbog kazni i problema s navijačima. A sada se reprezentacija vratila svom narodu, svi nas gledaju, prate, svi uživaju. Meni je to najvažnije, da smo reprezentaciju vratili narodu”, ponosno je istaknuo Dalić u jednom razgovoru za UEFA-u nakon spektakla u Rusiji.

Slušaj uživo
zatvori