Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

VIDEO Premijer Andrej Plenković: Borba protiv koronavirusa najveća je kriza od Domovinskog rata, potrebna je odgovornost svakog od nas

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se večeras naciji u izravnom televizijskom prijenosu.

Nakon što se pandemija počela smirivati u Kini, Europa je postala novo svjetsko žarište, uvodno je kazao Plenković. Italija bilježi više umrlih od Kine, a u Hrvatskoj je za sada 105 zaraženih i više od 12 tisuća osoba u samoizolaciji. Među njima imamo i prvu žrtvu, iako se uzroci te smrti utvrđuju, kazao je Plenković.

Svi moramo biti svjesni da pandemija naglo mijenja svakodnevni život te da će naredni dani, tjedni, a možda i mjeseci biti teški. “Na nama je da se pripremimo i za najteže situacije i uložimo napore na svim razinama da bude što manje izgubljenih života”, poručio je premijer. “Borba protiv koronavirusa najveća je kriza od Domovinskog rata i ona zahtijeva jedinstvo, odgovornost i pribranost”, rekao je Plenković

Svi se moraju ponašati odgovorno i pridržavati uputa, istaknuo je, u protivnom nam liječnici neće moći pomoći. “Čak i ako nemamo simptome, možemo zaraziti svoje najbliže, osobito one najslabije. Moramo shvatiti da virus ne putuje, prenose ga ljudi koji stupaju u kontakt s drugima, ne pridržavaju se higijenskih uputa ili ga kretanjem prenose diljem zemlje. Stoga vas sve pozivam da se pridržavate uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da se ne rukujete, da održavate dovoljnu udaljenost od drugih i da smanjite broj dnevnih susreta. To je ključno za suzbijanje epidemije.”

To se osobito odnosi na one koji se vraćaju ili su se u protekla dva tjedna vratili iz inozemstva, osobito iz zaraženih područja. Važno je da budu odgovorni i da ne kriju te informacije liječnicima. “Radi se o životima ljudi”, naglasio je Plenković, pozvavši i one koji su u samoizolaciji da se strogo drže propisanih pravila.

“Mi u ovom trenutku čvrsto upravljamo ovom krizom, a ne ona nama. Ali za uspješan ishod ove borbe potrebna je pomoć svakog od nas.”

Prioritet je i zdravlje gospodarstva za koje je Plenković ustvrdio da je otpornije nego prije nekoliko godina, bolje pripremljeno na šokove. “No, razmjeri krize izazivaju potrebe za izvanrednim mjerama. Zato je Vlada donijela paket od 63 mjere, vrijedan preko 30 milijardi kuna, kojima je cilj očuvati radna mjesta i likvidnost gospodarstva. Poslodavcima ćemo isplaćivati za svakog radnika minimalnu plaću, a oni će moći isplaćivati ostatak plaće, na što ih potičemo. Odgađamo plaćanje doprinosa, poreza na dohodak i dobit, a pozdravljamo i mjeru odgode plaćanje kreditnih obveza. No, ovo je vrijeme za jedinstvo nacije i društvenu odgovornost.”

Ove mjere, naglasio je, neće moći koristiti oni koji će otpuštati radnike. Mjera će biti još:

“Nećemo dopustiti da privatni sektor iz ove krize izađe najviše pogođen. Ispitat ćemo sve stavke iz državnog proračuna. Svi ministri dobili su nalog da u svom djelokrugu režu sve troškove koji im nisu nužni. U ovakvim nam je trenucima potrebno razumijevanje i solidarnost. Teret moramo podnijeti svi zajedno, kao društvo i kao nacija.”

Zahvalio je i djelatnicima u zdravstvu koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa, kao i svima koji rade u ovim iznimnim uvjetima kako bi svakodnevni život barem donekle funkcionirao normalno.

“Nastavit ćemo komunicirati transparentno, odgovorno i brzo. Uzdajemo se u naše sposobnosti, držimo se propisanih mjera i dokažimo da se Hrvatska zna nositi s najtežim izazovima. Uvjeren sam da ćemo iz ovog iskušenja izići još snažniji i još složniji”, zaključio je predsjednik Vlade.

Slušaj uživo
zatvori