Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Provedene edukacije u sklopu preventivne akcije ‘Siguran prijevoz djece u vozilima’

Preventivnu akciju ‘Siguran prijevoz djece u vozilima’ ovih je dana provodio Odsjek za sigurnost cestovnog prometa PU Koprivničko-križevačke u suradnji s udrugom Roda – roditelji u akciji.

Tijekom ove akcije policijski službenici pojačano su nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa i autosjedalica u vozilima. Tijekom nadzora su kod koprivničkog dječjeg vrtića Crvenkapica utvrdili da je veliki broj djece vezan na neispravan način, a čak 11 autosjedalica nije bilo ispravno montirano i fiksirano u vozilu.

U sklopu ove akcije u koprivničkom Dječjem vrtiću ‘Vjeverica’ održano je i edukativno predavanje o pravilnom prijevozu djece u vozilu i korištenju sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica.

Tijekom edukacije djeca su naučila kako na siguran način sudjelovati u prometu, čemu služe autosjedalica i sigurnosni pojas te koje opasnosti vrebaju ako se one na pravilan način ne koriste. Na demo-sjedalu i autosjedalicama djeca su isprobala kako se trebaju pravilno prevoziti u vozilima.

Iz Policijske uprave apeliraju na roditelje i vozače da vode brigu o sigurnosti mališana u prometu. Uz to, podsjećaju da pravilan smještaj djece u autosjedalici povećava sigurnost najmlađih sudionika u prometu čak i do 90 %. Također, uvijek je potrebno koristiti autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratiti upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu, savjetuju policijski službenici.

 

Slušaj uživo
zatvori