Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Statistika smrti: Dr. Horvatić otkrila od čega su Podravci i Prigorci najviše umirali prošle godine

Voditeljica Odjela patologije koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Elizabeta Horvatić na sjednici Županijske skupštine iznijela je podatak da su tijekom prošle godine s našeg područja umrle ukupno 1524 osobe.

– U koprivničkoj bolnici je prošle godine umrlo 609 bolesnika od kojih su obavljene 153 obdukcije. Izvan bolnice umrlo je još 837 osoba. Prema podacima matičnog ureda još je 28 umrlih u inozemstvu – istaknula je Horvatić.

Dodala je da je najveći broj umrlih bio na odjelu nefrologije, zatim na odjelu intenzivne njege i plućnom odjelu.

– Uzroci smrti najčešće su bili srčani i moždani udar te zloćudni tumori. Uzroci smrti izvanbolničkih obdukcija, dakle sudskih obdukcija, kojih je prošle godine bilo 33, najčešće su bili smrt u prometnoj nesreći, smrt izazvana vješanjem, trovanjem i utapanjem – rekla je.

Horvatić je napomenula da podaci pokazuju kako nema prirodnog obnavljanja stanovništva te da je prošle godine na 100 umrlih bilo samo 56 rođenih. Što se tiče Koprivnice 97 više umrlih, u Križevcima 96 i Đurđevcu troje više umrlih od rođenih. Liječnica ističe da iako se brojke razlikuju, omjer je gotovo isti jer se uspoređuju podaci s brojem stanovnika.

Slušaj uživo
zatvori