Utorak, 30. travnja 2024.

PREDSJEDNIČKI IZBORI U Podravini i Prigorju može glasovati više od 92 tisuće birača, birališta su otvorena do 19 sati

Danas biramo novog predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske. Birališta su otvorena od 7 sati ujutro te na njima u Koprivničko-križevačkoj županiji može glasovati 92 969 birača, a u samom Gradu Koprivnici 26 286 birača.

Kako nam je otkrila predsjednica izbornog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije Lidija Vuljak lokacije biračkih mjesta u našoj županiji i Gradu Koprivnici nisu se mijenjale.

Građani koji žele ispuniti svoje građansko pravo/dužnost to mogu uz predočenje osobne iskaznice ili nekog drugog zamjenskog dokumenta. Dokument po dolasku na biračko mjesto predaju članovima biračkog odbora koji provjerava njihov identitet te da li se nalaze na popisu birača.

– Ako se dogodi da birač nije upisan u službeni popis birača, a ima pravo glasovati, članovi biračkog odbora uputit će ga u dežuran Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tamo će dobiti takozvanu ‘plavu potvrdu’ s kojom se vraća na svoje biračko mjesto na glasovanje, pojasnila nam je Lidija Vuljak.

Na biralištima će osim biračkih odbora sve budno pratiti i promatrači nevladinih organizacija.

Prve rezultate izlaznosti Državno izborno povjerenstvo će objaviti u podne, a prve privremene i neslužbene rezultate u 19 sati kada se birališta zatvaraju.

 

zatvori