Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

DOBRA VIJEST Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji

Iz Ureda koprivničko-križevačkog župana izvjestili su da je prihvaćen Projekt „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“. Ministarstvo regioanlnog razvoja i fondova Europske unije financirat će ga s više od 30 milijuna kuna!

Podsjetimo, ovaj projekt obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i opremanje zgrade Obrtničke škole u Koprivnici i partnerske ustanove, Strukovne škole Đurđevac. Ministarstvo je projekt ocijenilo najvišim ocjenama i u potpunosti prihvatljivim te je za tu namjenu odobrilo maksimalni iznos bespovratnih sredstava koja se mogu osigurati ugovorom. U ovom slučaju riječ je o 30.021.538 kn iz državnog proračuna. Preostalih svega 21.538 kuna podmirit će Obrtnička škola Koprivnica, koja je prijavitelj projekta, zajedno s projektnim partnerima – Koprivničko-križevačkom županijom i Strukovnom školom Đurđevac.

U županijskoj upravi iznimno su zadovoljni odobrenom gotovo stopostotnom potporom ovom projektu, poručio je zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuvši:

– Centar kompetentnosti je od velikog značaja za razvoj strukovnog obrazovanja, posebno u području elektrotehnike i računalstva u kojem želimo napraviti iskorak te obrazovati kadar koji će odmah po izlasku iz sustava biti spreman za tržište rada.

Cijela priča oko županijskog Centra kompetentnosti sastoji se od dva odvojena projekta, pojasnio je njegov voditelj, županijski pročelnik za financije Darko Masnec dodavši da se jedan dio odnosi na građevinske radove i opremanje, drugi na dodatnu edukaciju nastavnika i doradu kurikuluma:

– Građevinski radovi i opremanje prostora u Obrtničkoj školi Koprivnica i Strukovnoj školi Đurđevac procijenjeni su na nešto manje od 30,5 mil kn. Dodatnih 30,6 mil kn je vrijednost edukacija nastavnika i izrade kurikuluma, čime dolazimo do gotovo 61 mil kn ukupne vrijednosti ovog projekta!

Pročelnik Masnec je pojasnio da je trenutno u tijeku izrada projektne dokumentacije za dogradnju Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac. Nedavno su u županijskoj upravi potpisani 600.000 kn vrijedni ugovori o izradi projektne dokumentacije. U idućoj fazi će se raspisati natječaj za nabavu te provesti radovi.

– U koprivničkoj Obrtničkoj školi tako će dograditi 1760 metara kvadratnih novog prostora za 16,5 milijuna kuna, dok će se u đurđevačkoj Strukovnoj školi dograditi 530 metara kvadratnih te adaptirati 326 metara kvadratnih postojeće zgrade za što će se utrošiti oko 6,1 milijun kuna. Ostala sredstva, oko 5,5 milijuna kuna se odnose na nabavu specijalizirane opreme te na aktivnosti koje su vezane na upravljanje i vidljivost projekta, pojasnio je pročelnik Masnec.

Postupak javne nabave za infrastrukturne radove bi prema projekcijama trebao biti proveden iduće godine, početkom ljeta, nakon čega će započeti i konkretni radovi.

Osim što će omogućiti rekonstrukciju i opremanje školskih prostora, projekt županijskog Centra kompetentnosti ima i vrlo važnu dodatnu vrijednost jer će – sukladno potrebama tržišta rada, omogućiti suradnju s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama na području županije.

zatvori