Subota, 27. srpnja 2024.

Županijski HDZ o državnom proračunu: Podravci i Prigorci mogu biti zadovoljni projektima koji će se financirati sljedeće godine

Koprivničko-križevačka organizacija Hrvatske demokratske zajednice održala je konferenciju za novinare uoči rasprave o državnom proračunu koja saborske zastupnike čeka u četvrtak.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Felak na konferenciji je istaknuo da Podravci i Prigorci mogu biti zadovoljni projektima koji će biti financirani iz proračuna za nadolazeću 2020. godinu i projekcijama za 2021.:

– Najvažniji je program izgradnje i rekonstrukcije brzih cesta gdje se poseban naglasak daje državnoj cesti poznatijoj kao “Podravski ipsilon” – brzoj cesti od Vrbovca preko Križevaca i Koprivnice do mađarske granice i dionici Križevci – Kloštar Vojakovački – kazao je Felak.

U projekciji proračuna za 2020. godinu za dionicu od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog predviđena su 242 milijuna kuna, a prema projekcijama za 2021. godinu još 418 milijuna. Felak je istaknuo da je ministar prometa Oleg Butković potvrdio da se raspisivanje natječaja za radove na ovoj dionici brze ceste očekuje već ove godine, kako bi radovi mogli početi sljedeće. Istaknuo je da se računa na to da će dio novca biti osiguran i iz europskih fondova.

U proračunu su predviđena sredstva i za ulaganja u željezničku infrastrukturu na području Koprivničko-križevačke županije.

– To su programi iz projekta modernizacije željezničkih pruga za međunarodni promet koji se odnose na dionice u našoj županiji. Trenutno je u izgradnji dionica od Dugog Sela preko Vrbovca do Križevaca u sklopu koje se modernizira postojeći i gradi drugi kolosijek. Prema riječima resornog ministra ona bi trebala biti završena do kraja 2021. godine – istaknuo je Felak.

U proračun za sljedeću godinu uvrštena je i dionica izgradnje drugog kolosijeka pruge od Koprivnice pa sve do mađarske granice i, navodi Felak, za nju bi do kraja ove godine trebao biti raspisan javni natječaj i odabran izvođač radova.

U proračunu su još predviđena i financijska sredstva za program denivelizacije i osiguranja cestovnog željezničkog prijelaza u Križevcima za koji je predviđen 21 milijun kuna.

Na konferenciji za medije je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota ponovio da su ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu u županiji vrijedna više od milijardu i 53 milijuna kuna. Radi se o projektima Aglomeracije Đurđevac – Novigrad Podravski – Virje – Podravske Sesvete, Aglomeraciji Koprivnica i Aglomeraciji Đurđevac. Njihovim dovršetkom će 95% kućanstva u Koprivničko-križevačkoj županiji biti obuhvaćeno sustavom vodoopskrbe i odvodnje.

zatvori