Subota, 28. rujna 2024.

NA DRUŽENJU KLUBA LATICA: ‘Ovdje mi je lijepo, tu su mi prijatelji’

Svakog petka u isto vrijeme, Peter Fodor u svojem domu čeka svoje prijatelje. Druženje im službeno počinje u tri sata poslijepodne, no većina njih stiže i ranije. Kažu, ne mogu dočekati jer im je to najljepši dio tjedna.

Članovi Kluba “Latica” Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama okupljaju se na ovaj način već pet godina.

Druženje započinju kuhanjem kave i čašicom razgovora, a uvijek je tu i neki kolač. – To je druženje kao i svako drugo. Kad se prijatelji sretnu, onda pričaju o onome što se događalo prošli tjedan u Udruzi, gdje su bili sportski članovi, je li bilo kakvih problema… Jednostavno o svemu što se zbivalo kroz tih tjedan dana – priča nam Peterova mama, Dragica Polančec-Fodor koja članove Kluba ugošćuje u svom domu.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

Nakon kave, obavezno slijedi kartanje. Karta se Mau mau, ali da nema pobjednika. – Prošle godine smo imali turnir u kartanju, pisali smo pobjede i na kraju podijelili medalje. Ja sam mislila da će im to nadmetanje biti zanimljivo, ali njima se nije to sviđalo. Rekli su mi ‘možda bolje da se kartamo da se ne vidi tko je najbolji’ – priča Peterova mama.

Petak i kartanje s prijateljima jedva čeka i Ivan Telic, 34-godišnji član Kluba kojeg, uvijek kad može, dovodi njegova mama. – Cijeli tjedan mi priča ‘idem Petreku, idem Petreku’, a dok se vrati pun je doživljaja, rijetko toliko pričao o nečemu – rekla nam je Ivanova mama.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

Druženje s Peterom i ostalim prijateljima neizostavan je dio života i Dubravka Jajetića, 45-godišnjeg člana Udruge koji svojem društvu najviše voli pričati o svojim sportskim uspjesima. Dubravko se bavi kuglanjem, plivanjem i stolnim tenisom, a svojim prijateljima prošlog petka pohvalio se zlatnom medaljom osvojenom na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju.

26-godišnji Siniša Ljubić već dugo dolazi k prijatelju Peteru jer mu je tu lijepo. – Osjećam da sam super, da mi je tu lijepo. Tu se svi znamo i tu sam s prijateljima zato se posjećujemo – rekao nam je.

Toliko godina zajedničkog druženja nosi sa sobom i mnoge uspomene. – Dio njih živi u obiteljima, a dio je samostalan i živi sam. Jednog smo prijatelja iznenadili za rođendan tortom i proslavom da bi nas on iznenadio da mu je to bila prva proslava i torta u životu – prisjeća se mama Dragica trenutaka koji su joj se urezali u pamćenje.

KLUB LATICA

“Latica” djeluje od 1967. godine i trenutno, kroz dva projekta “Korak u novi život” i “Korak u samostalnost”, organizira poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama na području grada Koprivnice i općina koje gravitiraju gradu. U sklopu Kluba provodi se i mnogobrojne aktivnosti, kao to je škola kuhanja i priprema za samostalni život, kreativne radionice ili pak radionice zastupanja. Jedna od njih je i mobilni tim, kojem smo mi prisustvovali, a u sklopu kojeg osobe s intelektualnim teškoćama obilaze članove Udruge s intelektualnim teškoćama koji nisu u mogućnosti dolaziti u udrugu, čime se postiže psihosocijalno osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori