Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO: ZAVRŠIO FIUK Zadnji dan festivala obilježila izložba uz predstavljanje knjige, predstava u staroj vojnoj menzi i žestoka svirka u FUNK-u

Završilo je i ovogodišnje izdanje FIUK-a. Zanimljiva događanja ispratila su posljednji dan Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta.

Veliko ime hrvatskog performansa Vlasta Delimar je u AK Galeriji otvorila izložbu fotografija kao i predstavljanje knjige “Užarska radionica Ivana Delimara”. Fotografije prikazuju etape rušenja stare kuće u Štaglincu gdje se godinama održavala manifestacija “Moja zemlja Štaglinec”. Ovo je predstavljanje ujedno bila i prigoda za najavu nove manifestacije “Štaglinec se vraća kući” o kojoj će više riječi biti u narednim danima.

– Na ovogodišnjem FIUK-u nisam sudjelovala s nekim performansom, ali sam prikazala dokumetaciju projekta pod nazivom “Užarska radionica Ivana Delimara”. Srušila sam kuću, odnosno očevu radionicu i zakopala ju ispod zemlje. Zemljom smo prekrili cijeli taj porušeni objekt. Time smo dobili prazan novi prostor na kojem će se odvijati nova događanja i novi performansi – pojasnila je Vlasta Delimar.

Nakon predstavljanja knjige uslijedila je predstava “Dobar loš mrtav” u izvedbi KunstTeatra u suradnji s Kuferom. Posebnost ove predstave je mjesto izvođenja: stara vojna menza koprivničkog Kampusa u koju građani imaju rijetku priliku ući.

Za kraj festivala tu je bila tradicionalno žestoka svirka tri benda. Prvi su pozornicu zauzeli eksperimentalni/noise trio The Karmakumulator koji su imali glasan uvod u koncertni dio večeri. Iza njih nastupio je solo izvođač imena Pavle is dead. Osebujnim je stilom također glasno i energično začinio ovaj dio večeri.

Čast za ispratiti festival dobio je kultni riječki punk/metal sastav Grč. Kvalitetnom i glasnom svirkom protutnjali su dobro popunjenim Funk-om i u svojem stilu ispratili ovogodišnje izdanje FIUK-a.

Kao i svake godine, svi su zainteresirani mogli uživati u različitim umjetničkim izričajima poznatih i manje poznatih autora, na ne toliko uobičajenim mjestima za nastup, što je ujedno i začetnička ideja FIUK-a.

Ove je godine to bio prostor koprivničkog Kampusa koji nakon višegodišnje zapuštenosti sve više postaje centar zbivanja.

zatvori