Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

U tijeku je 17 projekata obnove županijskih prometnica, Guzalić: Ovim tempom sve ćemo ceste obnoviti u roku od sedam do osam godina

Sveukupno 17 projekata modernizacije i obnove županijskih cesta trenutno je u tijeku, potvrdili su to iz podravsko-prigorske Županijske uprave za ceste.

Ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić u razgovoru za Radio Dravu rekao je da su neki od projekata već završeni, dok se na većini još uvijek radi.

U nadležnost ŽUC-a spada sveukupno 831 km cesta, od čega je 140 u planu za obnovu. Aktivnosti ŽUC-a uglavnom se baziraju na održavanju, obnovi i modernizaciji cesta, što se odnosi na dotrajale ceste, ali i makadamske koje tek treba asfaltirati. Tu se ubraja dodatnih 65 km cesta koje tek treba izgraditi, što u konačnici iznosi oko 200 km cesta koje će se ovim tempom moći obnoviti u roku od sedam do osam godina, nada se Guzalić.

Osim obnove, ŽUC određen iznos koji im je dan na raspolaganje koristi u svrhu investiranja. Tako se od važnijih izvršenih projekata u ovoj godini izdvaja obnova mosta u Torčecu koji je u potpunosti rekonstruiran i proširen te otvoren za promet početkom lipnja ove godine. U njega je investirano oko 700.000 kuna, ističe Guzalić.

Dragutin Guzalić. Snimio Marko Posavec.

Nadalje, obnove na pojedinim lokacijama financiraju se u suradnji s lokalnim samoupravama. Konkretnije, to se odnosi na lokacije u Legradu, Novigradu Podravskom, Rasinji, Sokolovcu, Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnu te gradovima Križevcima i Đurđevcu.

Iako je Koprivnica još od 2012. vlasnik cesta na području grada, Županijske ceste također financijski pomažu s obnovama i na tom području. Za koprivničke ceste, procjenjuje Guzalić, ŽUC je ove godine izdvojio između 1,3 i 1,5 milijuna kuna.

Ukupna planirana duljina obnove cesta za ovu godinu ne prelazi 25 kilometara, što je oko tri kilometra manje u odnosu na prošlu godinu. Iako je iznos koji im je za tu namjenu dodijeljen iz državnog proračuna jednak kao i prošle godine, napominje Guzalić, cijene pojedinih usluga su porasle.

Dionice na lokacijama koje se trenutno obnavljaju nisu dulje od 10 km, a u prosjeku se obnovi jedan do dva kilometra po dionici ceste koja je planirana za obnovu. Spomenimo još kako u trenutnim okolnostima proračun ŽUC-a iznosi oko 37 milijuna kuna godišnje.

Izgradnja mosta u Torčecu, ustupili iz ŽUC-a

zatvori