Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Arheolozi marljivo istražuju ostatke drevnog podravskog naselja, Valent: Radimo i više od 10 sati dnevno

Djelatnici Muzeja grada Koprivnice nastavljaju s arheološkim iskopavanjima na području Koprivnici susjedne općine Koprivnički Ivanec.

Lokalitet Log-Parag I koji je djelomično iskopan i istražen prošle godine ovih je dana ponovno stavljen u pogon. Iako su radovi krenuli s manjim zakašnjenjem, oni se ipak odvijaju po zadanom planu, rekao je Dravi.info voditelj radova, arheolog koprivničkog muzeja Ivan Valent:

– Prošlogodišnja istraživanja pokazala su ostatke naselja iz rane antike, Rimskog Carstva, dok su nađeni i nalazi koji upućuju na željezno doba, što tek treba utvrditi. Jedan od ciljeva je pronaći i definirati objekte iz kasne antike, odnosno pronaći i utvrditi jesu li sačuvane peći za taljenje željezne rude koje su utvrđene površinskim nalazima talioničke zgure.

Ivan Valent. Snimio Krešo Puklavec

Radovi su kasnili jer vlasnik zemljišta, dogovoru usprkos, nije požnjeo zasijanu pšenicu, a dodatne probleme povremeno stvara i kišno vrijeme, zbog čega se na lokalitetu radi i dulje od uobičajenog radnog vremena. No, to ne sprečava djelatnike muzeja i sve uključene da sve završe u dogovorenim rokovima, potvrdio je Valent:

– Radovi traju do 4. kolovoza, nadamo se da ćemo završiti najkasnije dan prije, ali ako će trebati radit ćemo i petog. Malo nas je unazadilo i to kašnjenje početka radova kao i kiša, zbog čega smo neke dane radili i po 10, 11 sati.

Snimio Krešo Puklavec

Puni sastav arheološkog tima čini 10 ljudi, od kojih su osim djelatnika muzeja i studenti arheologije na zagrebačkom Sveučilištu, diplomirani arheolozi, ali i pridruženi članovi Društva za povjesnicu i starine uz pomoćnu radnu snagu: Ilija Cikač, Izabela Andrašić, Eugen-Lovro Kebet, Goran Trninić, Tea Bušac, Ivan Zvjerac, Davor Rumek, Saša Hrenić, Tomislav Šandor i voditelj radova Ivan Valent.

Radi se o lokalitetu većeg kompleksa koji se, na zasad pet evidentiranih položaja, proteže uz južnu obalu nekadašnjeg toka potoka Gliboki. Novac za njihovu realizaciju osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Općina Koprivnički Ivanec i Koprivničko-križevačka županija.

zatvori