Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: IZ BAKINE ŠKRINJE Veliki međunarodni festival folklora danas u Koprivnici

13. Međunarodni festival folklora ‘Iz bakine škrinje’ počeo je jučer prvom festivalskom večeri u Legradu. Druga je na redu večeras u koprivničkom Domu mladih, a festival sutra gostuje u domovima za starije i nemoćne u Koprivnici i Križevcima.

Riječ je o manifestaciji koja ugošćuje folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje je pripremljen bogat i sadržajan program u kojem će tradicijsku pjesmu i ples prikazati više od 240 sudionika.

Ova je manifestacija mjesto susreta različitih kultura, mjesto upoznavanja. učenja i razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodim, a ove će godine, uz grupe iz Hrvatske (FA “Matija Gubec” iz Karlovca, KUD “Donji Vidovec”, KUD “Zrin” iz Legrada i FA Koprivnica) gostovati grupe i ansambli iz Republike Češke (Folklorni ansambl “Vsacan”), Italije (Folklorna grupa “Danzerini di Lucinico”), Austrije (Jugendvolkstanz und schuplattlergruppe “Fürnitz”) i Slovenije (Folklorna skupina kulturnog društva “Podgorci”).

Sudionike festivala danas su primili župan Darko Koren i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

– Zaista nam je čast što smo se po 13. puta našli na najznačajnijem međunarodnom kulturno-tradicijskom festivalu na ovom području. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala, nadam se da ste uz našu tradiciju upoznali i znamenitosti i prirodne ljepote naše županije. Veselimo se što ćemo vidjeti folklor, bogate koreografije i plesove te tradiciju naših susjeda, a i mi ćemo kroz folklor ansambala iz naše županije i folklorne skupine naših prijatelja iz Hrvatske također promovirati naše bogatstvo kako biste u vaše krajeve otišli puni dojmova – poručio im je župan Koren.

– Hvala Folklornom ansamblu Koprivnica i gospođi Šešić što svih ovih godina velikim entuzijazmom i energijom gradi ovaj festival. Isto tako svima vama dragim gostima želim da se što bolje osjećate u našem gradu i da u što boljem svjetlu predstavite svoj kraj našim građanima – kazala je dogradonačelnica Ostriž.

Druga festivalska večer je na rasporedu večeras u Domu mladih Koprivnica u 20 sati, dok će posljednja večer festivala biti u nedjelju, 14. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care Križevci.

Organizatori festivala su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Legrad, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe-Adria.

zatvori