Petak, 4. listopada 2024.

Škole u Podravini i Prigorju imat će različite praznike, župan Koren: Rekao sam ministrici da mislim da do toga nije trebalo doći

Koprivničko-križevačka županija među rijetkima je u Hrvatskoj u kojoj će učenici iduće školske godine imati praznike u različitim terminima.

Naime, u školama kojima je osnivač Županija – to su osnovne škole u općinama i sve srednje škole – te Grad Križevci izabrali su prvi ponuđeni model, dok su gradovi Koprivnica i Đurđevac za svoje škole izabrali druge modele.

– Nismo se uspjeli uskladiti, ali smatramo da tu nemamo nikakve odgovornosti – rekao je za Radio Dravu župan Darko Koren.

U Nemčićevoj odgovornom za ovakvu situaciju smatraju samu ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak:

– Iznio sam ministrici svoj stav da do toga možda nije trebalo doći. Ministarstvo je trebalo jednoobrazno donijeti odluku o školskim praznicima, kao što je to bilo i do sada. Ona pak misli da barem jedan dio odlučivanja treba decentralizirati, spustiti na niže razine i pustiti da se dogovori postignu na lokalnoj razini. Međutim, kod nas je ispalo tako da se nismo mogli usuglasiti.

Izvor: kckzz.hr

Odluci je, kaže župan Darko Koren, prethodila rasprava i savjetovanje svih zainteresiranih – i predstavnika škola i roditelja, koji su se većinom izjasnili za prvi predloženi model školskih praznika.

– Županija je najveći osnivač. Mi imamo 18 osnovnih i 8 srednjih škola s ukupno 7500 učenika. Smatramo da je to većinsko mišljenje. A mi smo zaista proveli demokratsku proceduru davanja mogućnosti donošenja odluke onima kojih se to tiče – naglasio je župan.

Tako će učenici seoskih osnovnih i svih podravsko-prigorskih srednjih škola na praznike po jednom, dok će učenici osnovnih škola u Koprivnici i Đurđevcu praznikovati po drugom modelu.

– Kako će to u praksi funkcionirati, vidjet ćemo. Vjerojatno će neke obitelji imati malo problema ako imaju, primjerice, jedno dijete u srednjoj, a jedno u osnovnoj školi i htjet će školske praznike provesti zajedno. Ali… snaći će se – zaključio je podravsko-prigorski župan.

Slušaj uživo
zatvori