Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

DANAS POČINJE INMUSIC Na pozornicu će stati i The Gentleman: Iznimno sam sretan i ponosan!

Danas počinje INmusic, najveći glazbeni festival na ovim prostorima koji svake godine na zagrebački Jarun dovede velika imena svjetske glazbene scene. U tri dana koliko festival traje nastupaju post-punk legende The Cure, Johnny Marr iz nekadašnjih The Smiths, mlade britanske snage Foals, malo iskusniji Britanci iz benda Suede i mnogi drugi.

Čast svirati uz bok svjetskim zvijezdama dobili su i pojedinci iz koprivničke glazbene scene, među kojima se tako našao koprivnički kantautor Gentleman (pravog imena Marko Lucijan Hraščanec), s kojim smo povodom ovog, za njega prvog velikog open-air nastupa, i porazgovarali.

Što za tebe predstavlja INmusic i što očekuješ od nastupa na jednom od najvećih ljetnih festivala u Europi?  

– INmusic festval za mene predstavlja nezaobilazan glazbeni događaj koji od 2009. godine ne propuštam. Na pozornicama INmusica imao sam priliku čuti i vidjeti neke od svojih glazbenih idola. Iznimno sam sretan i ponosan što ću ove godine svirati na jednoj od pozornica festivala.

Kako se pripremaš za nastup? Hoćeš li na INmusicu nastupiti sam ili s bendom?

– Najintenzivnije razmišljam o pjesmama koje ću izvesti. Zbog ograničenog vremena važno mi je da dobro odaberem pjesme s kojima ću se predstaviti publici. Pripremam se u kućnoj atmosferi bez tenzija. Na INmusicu nastupit ću bez benda, no na tri pjesme imat ću par gostiju.

Marko, jedan si od predstavnika koprivničke scene na INmusicu. Kakva je po tvojem mišljenju ona trenutno?

– Oduvijek sam ponosan na koprivničku scenu. U vrijeme moje osnovne i srednje škole ona je bila iznimno plodna, nakon čega je došlo malo zatišje. No ponovno se probudila i trenutno se zaista može pohvaliti izuzetnim izvođačima i bendovima. Volio bih istaknuti a propos INmusica da je skoro svake godine barem jedan izvođač iz Koprivnice. Prošle godine to su bili Rens Argoa i Moskau. Nikako ne smijemo zaboraviti Letarg, Ivana Grobenskog, Miroslava Evačića i Annu Moor.

Kao solo izvođaču na open-air festivalu kao što je INmusic radi se zasigurno o velikom izazovu. Hoće li se osjetiti promjena u odnosu na intimnije zatvorene prostore na koje si navikao nastupati?

– Uzbuđen sam zbog toga što ću prvi put od kad postoji The Gentleman stati na veliku pozornicu na otvorenom. Svakako će to biti najveća promjena u odnosu na dosadašnje koncerte. Volim izazove i bez njih ne mogu, tako da jedva čekam veliku pozornicu!

Kakvi su tvoji planovi nakon INmusica?  

– U planu mi je puno svirati, u Hrvatskoj i van nje. Rad na novom materijalu i možda još koji video uradak.

Gentleman nastupa na INmusicovom World Stageu drugi dan festivala, sutra s početkom u 17:15.

zatvori