Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FEST JAZZA #5 Velika glazbena imena dolaze na koprivničku ljetnu pozornicu, donosimo cijeli program

Jubilarno 5. izdanje Međunarodnog jazz festivala ‘Fest jazza’ Koprivnica održat će se od 4. do 6. srpnja u Koprivnici. Bogat glazbeni program, jam sessioni, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se pod motom ‘Dijelimo radost i glazbu’.

“Fest jazza” Koprivnica međunarodni je ljetni open-air festival koji se ove godine u Koprivnici održava jubilarni peti put. U tri dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu / Share happiness & music” koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz zbivanja i neizostavno mjesto koje će posjetiti ljubitelji koncerata uživo, ljetnih festivala i odlične jazz glazbe.

Na ovogodišnjem Fest jazza moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika. Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina: Chui zajedno sa Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije i projektom “Chui ovu glazbu” za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz album 2018. godine.

Američka pjevačica Sharon Clark dobro je poznata prekooceanskoj publici, a na Fest jazza dolazi s nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi, Sharon Clark oduševljava publiku svojim osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharon “otkrićem” i novom Sarah Vaughan. Pobjednica je natjecanja “Billie Holiday Vocal Competition” i “American Traditions Competition”.

Foto: Matija Pekić.

Iz daleke Indije na pozornicu Fest jazza dolaze The Bodhisattwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, Indija, koji će nam pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njihov album “Heart of Darkness” bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016. godine te je bio odabran u 10 najboljih albuma te godine prema časopisu “The Rolling Stone”. U sklopu svoje europske turneje posjetit će i Fest jazza i predstaviti svoj najnoviji album “The Grey Album” koji je izdala koprivnička izdavačka kuća Intek Music početkom 2019. godine.

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar’s Jazziana Croatica – etno jazz sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu s američkim jazz izričajem, čime nastoje očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz sceni. Njihov posljednji, peti album “Rise after Fall” izašao je u listopadu 2018. i kritike ga svrstavaju u sam vrh prošlogodišnjih jazz izdanja.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika, klavirist Marko Churnchetz (Črnčec) koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz scene kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Prema izboru časopisa “All About Jazz”, njegov album “Devotion” uvršten je među najboljih dvadeset jazz albuma 2014. godine. Marko Churnchetz živi i radi u New Yorku, odakle dolaze i dva člana njegovog benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj jazz sceni koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r’n’b i jazz pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016. godine.

Ovogodišnji jazz festival u Koprivnici zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane,
koji čine ponajbolji slovenski glazbenici s bogatim glazbenim iskustvom muziciranja u različitim glazbenim žanrovima (jazz, rock, hip-hop itd.). Njihova je glazba prepuna “žive, nesputane kreativnosti” i uspješno spaja jazz, drum’n’bass i elektroniku. Njihov prvi album izlazi u lipnju 2019., a koncert u sklopu Fest jazza Koprivnica bit će njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu u Koprivnici, koncerti i jam sessioni će se nastaviti u klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa “Festivalska noć” i “Jazz Newbies” nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina, te mladi koprivnički bendovi i brojni drugi glazbenici u sklopu neizostavnog jam sessiona.

Foto: Matija Pekić.

Za najmlađe posjetitelje festivala tu je glazbena radionica “Zika, zika, muzika” koji će se 5. srpnja u dva termina održati u koprivničkom Domu mladih pod pokroviteljstvom GKP Komunalac Koprivnica i u sklopu kojeg će djeca od 4-12 godina kroz igru učiti o ritmu, melodiji i jazz glazbi, te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima. Gost festivala bit će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić održati književnu tribinu. U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara, u subotnjem jutarnjem programu nastupit će Puhački orkestar DVD-a Virje, a u sklopu festivala održat će se i Vinilija, prodajna izložba gramofonskih ploča.

U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u Domu mladih Koprivnica. Ulaz na sve programe je slobodan.

Facebook: https://www.facebook.com/festjazza/
Instagram: https://www.instagram.com/fest_jazza/
www.festjazza.com

ORGANIZATORI:
Jazz klub Koprivnica
Umjetnička škola Fortunat Pintarić

FEST JAZZA KOPRIVNICA 2019. – PROGRAM
4. – 6. srpnja 2019.

4.7. (četvrtak)
19:00 Jazz & knjiga: Josip Novaković, Galerija Mijo Kovačić
20:00 Svečano otvorenje festivala, Zrinski trg
20:30 Chui i Jazz orkestar HRT-a (HR), Zrinski trg
22:00 Sharon Clark (SAD), Zrinski trg
Festivalska noć (Vedran Zec), Nautilus

5.7. (petak)
12:30 – 18:00 “Zika, zika, muzika!” – glazbene radionice za djecu, Dom mladih Koprivnica
20:30 Borna Šercar’s Jazziana Croatica (HR), Zrinski trg
22:00 The Bodhisattwa Trio (IND), Zrinski trg
Jazz Newbies (“The Quartet” + jam session), Nautilus

6.7. (subota)
10:00 Puhački orkestar Virje (Jutarnji jazz & Dani povrća) – Zrinski trg
9:00 – 15:00 Vinilija – prodajna izložba gramofonskih ploča, Šareni dućan
20:30 Marko Churnchetz & Jonathan Hoard (SLO/SAD), Zrinski trg
22:00 Ecliptic (SLO), Zrinski trg
After Fest Jazza (Midnight Delight), Nautilus

U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u Domu mladih Koprivnica.

Foto: Matija Pekić.
Foto: Matija Pekić.
zatvori