Petak, 4. listopada 2024.

Umjesto nove šparne hiže gradit će se dvije urbane vile, sprema se i jedan novi projekt poticane stanogradnje

Agencija za poticanu stanogradnju Grada Koprivnice odustaje od izgradnje šparne hiže.

Primijetio je to HDZ-ov gradski vijećnik Saša Cestar na temelju rebalansiranih stavki gradskog proračuna:

– Ovogodišnjim je proračunom planirana izgradnja zgrade. Sad se od toga odustaje: budžet se smanjuje za 7 milijuna kuna. Ako sam dobro iščitao, gradit će se dvije kuće. Zanima me zašto se odustalo od šparne hiže? Agencija radi analize tržišta, pa me zanima jesu li kvadrati u našoj šparnoj hiži preskupi, postoji li interes u gradu ili naprosto nema sredstava za to?

Na pitanja vijećnika Cestara spremno je odgovorio gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdivši da se APOS-u smanjuje rashod za izgradnju šparne hiže, no bit će izgrađeno nešto drugo. Osim atraktivnih novih zgrada, Koprivnica će ponovno, rekao je gradonačelnik, postavljati nove trendove:

– Da, točno je da se smanjuje rashod za APOS ili za izgradnju zgrade te se ide na izgradnju za sada dviju urbanih vila. Razlog je jednostavan: APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, op. ur.) kao krovna nacionalna agencija nije spremna povisiti etalonsku cijenu gradnje koju nam je odobravala do sada. A prema današnjim uvjetima na tržištu jednostavno nije moguće graditi sve ono što očekujemo od našeg APOS-a. No, s druge strane, ponudili su nam zamjensku opciju. Vlada sprema odluku o poticanju stanogradnje za deficitarna zanimanja. U dogovoru s APN-om i Ministarstvom graditeljstva vjerujem da će upravo Koprivnica biti pilot-projekt pokretanja stanogradnje za deficitarna zanimanja – najavio je gradonačelnik.

Slušaj uživo
zatvori