Subota, 28. rujna 2024.

Broj nezaposlenih u laganom padu, evo koja su najtraženija zanimanja

Evidencija nezaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji na kraju ožujka bila je manja za 425 osoba. Iz nje ih je, naime, izašlo 894, dok je novoprijavljenih na Zavodu za zapošljavanje bilo 469, stoji u redovnom mjesečnom izvješću Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iz evidencije je izašlo 64% osoba više nego u veljači, no da se ne radi o nikakvom revolucionarnom broju govori podatak kako je gotovo jednak broj osoba iz evidencije izašao i lanjskog ožujka. Od njih 894, 610 ih je zaposleno, velikom većinom zasnivanjem radnog odnosa te u znatno manjoj mjeri na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje za rad, registriranje obrta itd.).

Najviše je zaposleno osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom te školom za KV i VKV radnike (37,6% od ukupnog broja) i to ponajviše u prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, trgovini na veliko i malo, popravljanju motornih vozila i motocikala te građevinarstvu.

Nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji od siječnja 2015. do ožujka 2016. Izvor podataka: hzz.hr.
Nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji od siječnja 2015. do ožujka 2016. Izvor podataka: hzz.hr.

Istovremeno, 284 osobe izašle su iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga: neaktivnosti u traženju zaposlenja (145 osoba), odjave iz evidencije (69 osoba), neraspoloživosti za rad (26 osoba) itd.

Tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca iz evidencije nezaposlenih ukupno je zaposleno 1.176 osoba, što je neznatno više nego u istom razdoblju lani.

U evidenciju nezaposlenosti u ožujku je ušlo 469 osoba, što je 17,6% manje nego u veljači te 17,4% manje nego u lanjskom ožujku. Više od polovice stiglo ih je izravno iz radnog odnosa, a više od trećine prijavilo se nakon razdoblja neaktivnosti. Glavni razlozi upisa u evidenciju su istek ugovora na određeno vrijeme (56,5%), poslovno uvjetovani otkaz (15%) i drugi.

U usporedbi s prvim tromjesečjem 2015. godine, u evidenciju je ove godine ušlo 267 osoba (~13%) manje. Vrijedi spomenuti podatak kako je ove godine izravno iz radnog odnosa sporazumom radnika i poslodavca u evidenciju nezaposlenosti ušlo gotovo 37% više osoba nego lani.

Podravsko-prigorski poslodavci tijekom ožujka su putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavili 635 potreba za radnicima, gotovo za četvrtinu više nego u veljači, ali – ponovno – tek neznatno više nego u ožujku prošle godine.

Najtraženija zanimanja u ožujku su bila:

  • radnik/radnica za pomoć u kući (93 osobe),
  • tesar/tesarica (46 osoba),
  • konobar/konobarica (40 osoba),
  • zidar/zidarka (31 osoba),
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (28 osoba),
  • vrtlarski radnik/vrtlarska radnica za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove (27 osoba),
  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (20 osoba) i druga.

U usporedbi s lanjskim prvim tromjesečjem, ove je godine prijavljeno 17,7% više potreba za radnicima.

Zaključno, krajem ožujka u Koprivničko-križevačkoj je županiji evidentirana ukupno 5.991 nezaposlena osoba, podjednako muškog i ženskog spola.

Slušaj uživo
zatvori