Subota, 28. rujna 2024.

SPOMENDAN ZA DANICU 75 godina od osnutka zloglasnog ustaškog logora

Povodom 75. godišnjice osnutka prvog koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ovoga petka, 15. travnja, na njegovom će mjestu biti održan Spomendan za Danicu. Organiziraju ga Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Muzej grada Koprivnice, Gimnazija “Fran Galović” i Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava Židovska općina Koprivnica.

Program počinje u 10:30, okupljanjem na Spomen-području Danica kod Koprivnice. U 11 sati sudionici će položiti cvijeće u spomen na stradale logoraše, a sat vremena kasnije u Muzeju grada Koprivnice bit će otvorena velika izložba o logoru na Danici (više o tome u nastavku). Program će biti zaključen stručno-edukativnim skupom “Znanjem protiv mržnje” od 15 do 18 sati u koprivničkoj Gimnaziji.

Program se održava pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Najznačajnija donacija Muzeju u povijesti

Muzejska izložba “Donacija dr. Zdravka Dizdara: Danica, prvi koncentracijski logor u NDH 1941.-1942.” prikazat će brojnu građu – faksimilnu dokumentaciju o radu logora, nastalu u vremenskom periodu njegovog postojanja (od 15. travnja 1941. do 1. rujna 1942). Građu je tijekom svog 40-godišnjeg istraživačkog rada prikupio znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišni profesor dr. Zdravko Dizdar.

– S humanističkog aspekta ovo je najznačajnija donacija Muzeju grada Koprivnice u njegovoj povijesti jer konačno objelodanjuje istinu o najtraumatičnijem periodu povijesti Koprivnice u 20. stoljeću – piše autor izložbe, viši kustos Dražen Ernečić. – Kroz logor je prošlo oko 5.600 logoraša, poimence su utvrđeni podaci za njih 4.269, dok je prema dosadašnjem istraživanju ubijeno njih tridesetak.

Izložba će biti otvorena u petak, 15. travnja, točno u podne u Muzeju grada Koprivnice, Trg dr. Leandera Brozovića 1.

Izvor: Muzej grada Koprivnice.
Izvor: Muzej grada Koprivnice.
Slušaj uživo
zatvori