Nedjelja, 6. listopada 2024.

FOTO: USVOJEN REBALANS Županijski proračun povećava se za više od 20 milijuna kuna, evo zašto

Obrazlažući rebalans, župan Darko Koren je rekao da je riječ o svođenju financija na stvarno stanje u ovom trenutku

Velikom većinom, sa samo jednim suzdržanim glasom, članovi Županijske skupštine prihvatili su rebalans ovogodišnjeg proračuna. Umjesto planiranih 465.882.464,75 kuna proračun se povećava za 21.370.549 kn te iznosi 487.253.013,75 kuna!

Razlozi povećanju proračuna su povećanje prihoda za 9,7 milijuna kuna te povećanje primitaka za 11,7 milijuna kuna. U ovom slučaju radi se o kreditu koji će podići koprivnička Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” za sufinanciranje kapitalnih projekata dnevne bolnice i energetske obnove.

Obrazlažući rebalans, župan Darko Koren je rekao da je riječ o svođenju financija na stvarno stanje u ovom trenutku. Osim u zdravstvo, dio povećanih prihoda usmjerit će se Upravnom odjelu za obrazovanje (1,5 mil. kn), Upravnom odjelu za gospodarstvo (370.000 kn) i Službi Ureda župana (145.000 kn za projekt širokopojasnog interneta).

Rebalans proračuna i planovi ulaganja u zdravstvo imaju potporu vijećnika okupljenih oko nezavisnog Željka Lackovića. Kako je rekao za govornicom koprivničke vijećnice, smatraju da je zaduženje za ulaganje u imovinu, osobito u zdravstvu, opravdano:

– No, želim jasno reći da bi potezi koji se sada vuku za kvalitetu zdravstvene usluge trebali biti još odlučniji. Konačno treba riješiti i pitanje pedijatrije u koprivničkoj bolnici. To smo već trebali realizirati jer imamo na raspolaganju izuzetno povoljne linije kreditiranja, a i prihodi su nam dobri. Potrebno je postići standard koji će zadovoljiti potrebe djece, ali i roditelja koji moraju imati mogućnost biti sa svojom djecom u bolnici – istakao je Lacković te dodao kako, za razliku od susjedne Virovitičko-podravske županije, naša nije iskoristila priliku iskoristiti ponuđen novac za sustave navodnjavanja.

Snimio Marko Posavec.

Zahvati na pedijatriji i povećanje standarda planirani su u sklopu projekta dnevne bolnice, uzvratio je župan Darko Koren, istaknuvši kako je za tu namjenu planirano ulaganje od 8 milijuna kuna:

– Primjedbe uvažamo, potreba postoji. Značajno ćemo podići standard na pedijatriji. Kad govorimo o navodnjavanju, to nije tema ove točke dnevnog reda. Kod nas ti programi ne postoje, kao što ni Virovitičko-podravska županija, za razliku od naše, nema ni metra brze ceste! – zaključio je župan Koren.

U nastavku sjednice članovi Županijske skupštine jednoglasno su dali suglasnost koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” za kreditno zaduženje. Riječ je o kreditima na 10 godina, s 2% kamate. 11,7 milijuna kuna namijenjeno je projektu dnevne bolnice, a 10,4 milijuna za energetsku obnovu praonice rublja i zgrade paviljona.

– Oba su kredita povoljna i neće opterećivati proračun bolnice. Anuitet je oko milijun kuna godišnje – pojasnio je županijski pročelnik za financije Darko Masnec.

Slušaj uživo
zatvori