Petak, 26. travnja 2024.

STIŽE VIDEONADZOR NA ZRINSKI TRG Kamere će snimati sve koji neovlašteno voze u pješačkoj zoni

Pažljiviji prolaznici proteklih su dana na središnjem koprivničkom trgu mogli zapaziti nove nadzorne kamere. Riječ je o novom sustavu videonadzora kojim će Gradska uprava pokušati stati na kraj svima koji vozilima neovlašteno ulaze u pješačku zonu na Zrinskom trgu, a pritom podići i stanje sigurnosti te pridonijeti očuvanju imovine.

Novi sustav videonadzora sastoji se od četiri kamere, tri LPR i jedne PTZ. LPR su license plate recognition kamere, uređaji koji mogu prepoznati registarske oznake vozila, a PTZ su point, tilt, zoom kamere čije se vidno polje može pomicati i zumirati daljinskim upravljanjem. Sustav će pokrivati tri ulaza na Zrinski trg: iz Ulice Đure Estera, s Florijanskog trga te od strane Trga bana Jelačića.

Podsjetimo, prije malo više od dva tjedna dostavni kamion koji je bio teži od dopuštenog oštetio je ploče na Zrinskom trgu.

“Grad Koprivnica sustavno kroz svoje prometno i komunalno redarstvo radi na očuvanju imovine, stanja sigurnosti i poštivanju prometnih propisa koja su propisana određenim zakonima RH te od strane Grada Koprivnice”, poručili su iz Gradske uprave u odgovoru na naš upit. “Isto tako, imajući razumijevanja na svakodnevne upite od strane građana te njihovu zabrinutost, a vezane uz stanje Zrinskog trga, odnosno njegovo korištenje, Grad Koprivnica se odlučio u narednom razdoblju na postavljanje videonadzora.”

Navedene kamere još nisu u funkciji. Čeka se odobrenje za snimanje javnog prostora kod nadležnog državnog tijela.

“Cilj sustava je putem LPR kamera pratiti neovlaštene ulaske vozila na glavni gradski trg te putem gradske aplikacije Pazigrad kažnjavati one koji su u prekršaju”, zaključuju iz Grada.

Projekt nadzire viši stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj grada Koprivnice Nebojša Kalanj, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

zatvori