Petak, 26. travnja 2024.

ZDENKO KORDI ekskluzivno za Dravu.info: Najveći uspjeh Podravkašica je taj što su vratile rukomet u grad

Legendarni rukometni trener Zdenko Kordi, za Dravu.info prokomentirao je sjajnu europsku sezonu rukometašica Podravka Vegete, a otkrio nam je i zašto se odlučio uključiti u rukometna zbivanja na Kosovu.

Kordi je prije nekoliko godina vrlo uspješno vodio muški rukometni klub NEXE iz Našica, a 2015. godine proglašen je za najboljeg hrvatskog rukometnog trenera u izboru Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti. Također, mnogi Koprivničanci sjetit će se da je Kordi vodio Podravka Vegetu u sezoni 1993./1994. kada je s Podravkašicama osvojio dvostruku krunu, a prvi puta u povijesti kluba izborio je plasman u novooformljenu Ligu prvakinja.

– Prije pet godina sam bio u Koprivnici s ekipom NEXE-a kada smo bili pozvani da odigramo utakmicu protiv Zagreba u sklopu memorijalnog turnira. Nakon te utakmice i ispunjenih tribina rekao sam da sam uvjeren da je došlo vrijeme da Podravka krene u ozbiljniji projekt, da je prošlo dosta vremena rukometne suše i da mislim da su se ljudi u Koprivnici zaželjeli rukometa i da im treba novi rukometni boom. Kad sam ljetos i sam bio kontaktiran u izboru trenera, bio sam upoznat s idejom i zamislima nove sportske direktorice Mirande Tatari Šimunović i bilo mi je drago da se krenulo u ozbiljan projekt. Kad sam čuo i vidio da se u cijeli projekt uključila tvrtka Podravka sa svim svojim marketinškim resursima, bio sam siguran da kreće prava priča koja će probuditi rukometni “duh iz boce” – rekao je Zdenko Kordi, nekadašnji trener Podravka Vegete.

Kordi smatra kako je ova europska sezona u kojoj su Podravkašice igrale četvrtfinale EHF Kupa itekako velika stvar.

– Mislim da se napravilo puno već samim ulaskom u grupnu fazu Lige prvakinja te da je u stvari bilo još bolje što se europski put nastavio u grupnoj fazi EHF kupa. Igralo se s kvalitetnim protivnicima sličnog nivoa kvalitete, vratili su se navijači Kronikusi, u dvoranu su se vratili gledatelji svih dobnih skupina, rukomet se vratio u grad. Sve čestitke igračicama, stručnom stožeru, Upravi kluba, marketingu tvrtke Podravka, sponzorima, Kronikusima te svim Koprivničankama i Koprivničancima – rekao je Kordi.

Nakon što je zbog privatnih razloga uzeo dvije godine pauze od rukometa, Kordi se prošle godine odlučio za angažman u pomalo neobičnoj rukometnoj destinaciji.

– Put me jesenas odveo za mnoge na pomalo neobičnu destinaciju. Otišao sam u rodni grad pokojnog oca sportske direktorice Mirande Tatari Šimunović, u Peć na Kosovo. Riječ je o muškom rukometnom klubu BESA FamGas iz Peći, klubu koji godinama financira obitelj Idrizi koji su vlasnici tvrtke FamGas. Radi se o klubu koji je godinama ili prvak ili je među prve tri ekipe koje se bore za naslov prvaka Kosova, a klub kontinuirano svake godine izbori plasman u EHF Kup. Prihvatio sam izazov jer je u pitanju želja sponzora kluba da im pomognem napraviti iskorak u svim segmentima, od seniora pa do rukometne škole i organizacije kluba. Želja je postići nivo da možemo organizacijski, stručno i igrački konkurirati za sudjelovanja u SEHA ligi, te napraviti iskorak u svim segmentima kluba u okvirima Kosova i EHF-a. Trenutno dijelimo prvo mjesto s Kastrioti iz Uroševca, a u stopu nas prati Priština. Tko zna, možda u skoroj budućnosti dovedemo Mirandu i Podravka Vegetu na Kosovo u misiji propagande ženskog rukometa – zaključio je Kordi.

Spomenimo još kako je Zdenko Kordi nedavno imenovan za člana Disciplinske komisije Udruge trenera Hrvatskog rukometnog saveza, a za tu ulogu imenovao ga je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar. Osim Kordija, svoje mjesto u Disciplinskoj komisiji našao je i Mato Matijević, također bivši trener i član stručnog stožera Podravka Vegete.

Mato Matijević (s desne strane) // Foto: Udruga trenera HRS-a (Facebook)
zatvori