Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: SKEPTICI U PUBU Boris Jokić: Nemojte se ustručavati suprotstaviti autoritetima

Jubilarni dvadeseti koprivnički ‘Skeptici u pubu’ posljednjeg dana veljače ugostili su psihologa Borisa Jokića.

U prepunom Kulturno-kreativnom centru Pixel, gdje se predavanje na temu glazbe i obrazovanja pod nazivom “Od Ramonesa do Rozge” u dobrom broju pratilo stojećki, više od sat i pol koliko je trajalo predavanje činilo se premalo za sva pitanja zainteresiranih.

U ležernoj atmosferi Jokić je govorio o važnosti glazbe koju slušaju mladi, te o statistikama mladih koji prate pojedine žanrove i svjetonazorima koji iz njih proizlaze.

Da je sve više mladih pesimistično glede pitanja njihove budućnosti u Hrvatskoj, nije nikakva novost. No, zanimljiva je svakako povezanost postotka tog nezadovoljstva sa skupinom mladih koji slušaju, recimo, cajke i narodnu glazbu.

Najoptimističnija je, prema statistikama koje je prezentirao Jokić, skupina koja je odrastala uz klasičnu glazbu, dok otprilike jednaku stopu nezadovoljstva izražavaju skupine koje slušaju heavy metal, ali i turbofolk. Najpesimističniji su prema tom istraživanju mladi koji slušaju elektronsku glazbu.

Snimio Marko Posavec.

Uz temu glazbe i njezine povezanosti s obrazovanjem nezaobilazna je i tema kurikularne reforme, čiji je, podsjetimo, Boris Jokić bio inicijalni kreator. Iako je od začetaka njezine ideje prošlo više od šest godina, tema reforme obrazovanja ne gubi na svojoj aktualnosti te se i dalje provlači medijskim i političkim prostorom.

Na pitanja koja su uslijedila nakon predavanja Jokić je spremno odgovarao, na kraju izrazivši zadovoljstvo načinom razmišljanja prisutnih. Posebice s naglaskom na mlade, koje je Jokić podržao poručivši im kako je upravo taj način suprotstavljanja autoritetima ključan za razvoj pozitivnih trendova u obrazovanju i kasnijem poslovnom okruženju, kakvi u Hrvatskoj najviše fale.

Recimo i da su u publici bili brojni koprivnički i podravski profesori i ravnatelji škola, glazbenici, političari i drugi, a u Koprivnicu je upravo tim povodom stigao i poznati hrvatski fizičar i popularizator znanosti Ivica Puljak.

zatvori