Četvrtak, 10. listopada 2024.

VEČERAS JE NOĆ MUZEJA Podsjećamo vas što sve tom prigodom možete vidjeti u Koprivnici i Hlebinama

Dvanaestu godinu za redom Koprivnica obilježava Noć muzeja. Programi koje su kreirali koprivnički muzealci počinju u 18 sati.

A zašto bi bilo dobro večeras doći u Muzej grada Koprivnice, galerije Koprivnica i Mijo Kovačić te u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama za Radio Dravu je rekao ravnatelj Muzeja Robert Čimin:

– Rekao bih da bi posjetitelji trebali upoznati sve one digitalije s kojima se koprivnički muzealci svakodnevno “sukobljavaju” zadnjih sedam godina. Treba reći da muzeji nisu više oni stereotipni muzeji ograničeni na određeni broj posjetitelja već svakodnevno nastoje svojim novim sadržajima proširiti krug posjetitelja.

Tako će posjetitelji večerašnjih programa imati prilike upoznati digitalije na poseban način:

– Na više naših lokacija: u Galeriji Mijo Kovačić, u Galeriji Koprivnica, Muzeju i na pročelju Zrinskog trga predstavit ćemo digitalizacije koje možda nisu do danas bile vidljive. Primjerice, to je virtualna izložba “Podravka: Industrijska baština” u Galeriji Mijo Kovačić prilikom samog otvorenja. Ono sve s čime se današnji mladi susreću u obliku video igrica, evo jedne izložbe koja izgleda poprilično tako. Izložba koja je bila ozbiljna sada postaje virtualna i možemo je istraživati unedogled.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama večeras će do 22 sata biti predstavljeno nekoliko sadržaja, a Noć muzeja bit će i u Kinu Velebit, podsjetio je ravnatelj Čimin:

– Među ostalim, i portal Google Art & Culture gdje je naš fundus predstavljen kao jedina zbirka uz još jednu iz Muzeja za umjetnost i obrt s područja Republike Hrvatske. Hlebine su jedna posebna priča. U Kinu Velebit u 20 i 21 sat imat ćemo promociju polusatnog dokumentarnog filma o obilježavanju pedesete obljetnice djelovanja Galerije u Hlebinama. Koristim priliku da pozovem i vaše čitatelje na besplatnu promociju tog dokumentarca.

Svakako je za spomenuti i da se u Noć muzeja petu godinu za redom uključuje i Podravkin Muzej prehrane. U skladu s temom “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, Muzej prehrane prikazivat će od 19 pa sve do ponoći projekcije iz Podravkine audiovizualne baštine. Tako će posjetitelji moći vidjeti stare crtane, reklamne filmove, dokumentarne filmove o Podravki, isječke iz proizvodnih pogona, film o “Teti Vegeti” te emisije popularnih “Malih tajni velikih majstora kuhinje”.

Noć muzeja prvi je puta u Hrvatskoj, i to u Zagrebu, obilježena prije 13 godina, a koprivnički muzealci manifestaciji su se priključili odmah godinu iza i svake godine pripremaju specifičan i zanimljiv program.

Programe u ostalim gradovima i općinama Podravine i Prigorja možete pronaći na ovoj poveznici.

Slušaj uživo
zatvori