Četvrtak, 2. svibnja 2024.

U BORBI S BIROKRACIJOM Martina Hasan: Državni aparat morao bi naučiti da su neke dijagnoze neizlječive

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu godinama besplatno pomažu članovima Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice u snalaženju s administrativno-pravnim problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Sve je počelo prije četiri godine kada je ova koprivnička udruga sudjelovala na jednom od seminara koje Pravni fakultet organizira. Tada su im ponudili usluge svoje Pravne klinike – jedinice Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna, koje je predsjednica udruge Marija Mraz, naravno, objeručke prihvatila.

Marija Mraz. Snimila Nela Carek.

Po besplatni pravni savjet ove srijede došla je, među ostalima, i 30-godišnja Martina Hasan iz Novigrada Podravskog, a zanimalo ju je kako smanjiti silnu birokraciju.

– Svako malo moram nositi kompletno novu dokumentaciju i to na četiri različita mjesta. Oni i kada znaju o kakvoj se dijagnozi radi, ponašaju se kao da ćeš nekim čudom ozdraviti za dva – tri mjeseca. Dobro pitanje bilo bi i zašto u komisiji za neuromišićne bolesti odlučuju ginekolozi. Meni je ginekolog odobrio 12 terapija, iako imam pravo na 45. Onda za mjesec dana idem po nove papire, opet – požalila im se.

Martina Hasan. Snimila Nela Carek.

I sam državni aparat, kaže, zbog toga ima više posla.

– Trebali bi se educirati o nekim dijagnozama koje su nepromijenjena stanja, od kojih nitko nije nekim čudom ozdravio i koja se samo pogoršavaju. Na takve dijagnoze treba drugačije gledati, a ne da moramo svaka dva – tri tjedna po nekakve papire – dodala je Martina.

Martinin, ali i sve druge upite, studenti Pravnog fakulteta potom obrađuju uz pomoć mentora i profesora. Ovisno o težini slučaja, rješavaju ih u roku od dva tjedna, nakon čega se povratno javljaju stranci koja ih je tražila pravni savjet.

Snimila Nela Carek.

Tijekom godina pomogli su brojnim osobama s invaliditetom u našem gradu koje najviše traže pomoć oko rješavanja problema vezanih uz ostvarivanje prava koja su im zakonski garantirana.

Nerijetko se dogodi, ispričala nam je predsjednica Mraz, da članovi, nažalost, prije umru nego ostvare svoja prava. Državni aparat, smatra, sve je samo ne u službi građana.

– Nedavno sam istraživala u koliko zakona se spominju prava osoba s invaliditetom i došla sam do brojke 255. Imate osjećaj da živite u najrazvijenijoj zemlji Europske unije, a onda se pojavi ono ‘ali’ – jedno pravo isključuje drugo, pa se pojavljuje šutnja uprave, pa se to pravo odugovlači i tako dalje. Neke osobe svoje pravo čekaju po godinu dana – požalila nam se predsjednica koprivničke udruge osoba s invaliditetom.

Snimila Nela Carek.

Inače, prije nego odu u udrugu Bolje sutra, studenti pravnog fakulteta na raspolaganju su svim građanima Koprivnice i to u gradskoj upravi na Zrinskom trgu.

zatvori