Utorak, 30. travnja 2024.
Home Aktualno Sustavi za pametno upravljanje energijom ugrađeni na dva koprivnička objekta u sklopu projekta BOOSTEE-CE

Sustavi za pametno upravljanje energijom ugrađeni na dva koprivnička objekta u sklopu projekta BOOSTEE-CE

0
Sustavi za pametno upravljanje energijom ugrađeni na dva koprivnička objekta u sklopu projekta BOOSTEE-CE
Smart metering sustav.
Razvoj u harmoniji s okolišem i prirodnim resursima danas nema opcije, to je jedini odgovoran način kojim moramo djelovati danas da bismo stvorili uvjete za sigurniju i prosperitetniju budućnost. Koprivnica u svoj razvoj i kulturu življenja već godinama uvodi koncept održivog razvoja, razvoja koji nije na štetu prirode, a takav pristup temelj je i budućih planova razvoja grada. Jedan od projekata koji pridonose tome jest i projekt BOOSTEE-CE.

Projekt BOOSTEE-CE (Povećanje energetske učinkovitosti u srednjoeuropskim gradovima kroz Smart Energy Management) ima za cilj povećati energetsku učinkovitost u javnim zgradama. Za postizanje ovog cilja koristi se nekoliko različitih alata: geoprostorni podaci za izradu 3D modela zgrade kako bi vizualizirali potrošnju energije, gubitke topline i PV potencijal, zatim alati za pametno upravljanje energijom i pametno mjerenje putem pilot aktivnosti te energetske revizije.

13 projektnih partnera iz 7 zemalja zajedno rade kako bi proveli pilot akcije i razvili glavni output projekta: platformu OnePlace, koja će pomoći onima koji se nastoje educirati o tome kako poboljšati energetsku učinkovitost.

Smart metering sustav.

Sustavi za pametno upravljanje energijom ugrađeni su na dva objekta, Osnovnu školu Braća Radić te objekt Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica. Ukupna vrijednost izvršenih radova i nabavljene opreme je 104.150,00 HRK. Sustav u osnovi uključuje mjerne uređaje i računalni program za prikaz i usporedbu rezultata. Mjerni uređaji očitavaju potrošnju električne energije, plina i vode te unutarnju temperaturu i razinu CO2 u objektu. Očitane podatke preuzima centralna jedinica koja ih obrađuje i prikazuje u stvarnom vremenu unutar posebno dizajniranog računalnog softvera. Ova investicija osigurat će brojne koristi poput praćenja, planiranja i kontrole troškova vezanih uz potrošnju energenata i vode. U konačnici, sustav će omogućiti bolje upravljanje potrošnjom energenata, jednostavnije održavanje objekta te financijske uštede. Sustav je u potpunoj funkciji od početka listopada 2018.

Partnerstvo također razvija web platformu pod nazivom OnePlace koja će pomoći drugim gradovima i upraviteljima zgrada da financiraju, razviju i koriste takva rješenja u budućnosti.

Interreg Središnja Europa, poticanje suradnje izvan granica podupirući javne i privatne organizacije da zajedno rade na zajedničkim izazovima kao što su povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim infrastrukturama.

zatvori