Četvrtak, 3. listopada 2024.

FOTO Koprivnica dobila proračun za 2019. godinu, Jakšić: Držimo se strategije da budemo grad visoke kvalitete života

Kao što je bilo za očekivati, proračun Grada Koprivnice za iduću godinu usvojen je većinom glasova. Protiv proračuna bila je oporba: nezavisni te vijećnici iz redova HDZ-a i Mreže nezavisnih lista.

Izglasavanju proračuna u visini oko 208 milijuna kuna prethodila je rasprava u kojoj je predlagatelj, gradonačelnik Mišel Jakšić ponovio da je proračun za iduću godinu rezultat svega onoga što je Gradska uprava radila u proteklom vremenu. Grad je povećao prihode za 16, a rashode za 2,5 milijuna kuna. Nakon niza godina Grad je ostvario suficit, a kreditno zaduženje smanjuje se na 12 milijuna kuna. A u planu je i realizacija kapitalnih projekata.

– Vjerujem da provedbom ovog proračuna možemo provesti planirane projekte – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Prijedlog proračuna nezavisnom Antoniu Grgiću nije dovoljno razvojan:

– Osnovni mi je problem manjak strateške vizije prema naprijed. Prošle je godine bio napuhan, ove je godine ispuhan. Nedostaje mi strateški cilj, to ne vidim iz proračuna. Nema projekata koji će pokrenuti Koprivnicu. Imamo vrhunske stručnjake i timove, pa čak i u ovom Gradskom vijeću, a usprkos tako dobro formiranim timovima nećemo ostvariti veliki skok koji Koprivnici treba – ocijenio je Grgić s kojim se slaže i nezavisni Miodrag Maričić koji je prema proračunskim pozicijama zaključio da nema strateškog promišljanja.

Snimio Marko Posavec.

Da je upravo suprotno, uvjereni su laburist Dragutin Jeđud i SDP-ova Adriana Vidović te HSU-ov Željko Šemper koji je istakao da Grad vodi brigu o građanima treće životne dobi.

Ernest Forjan iz HDZ-a primijetio je da je za potpore poduzetništvu predviđeno 400.000, a poljoprivredi 370.000 kuna, dok je za manifestacije osigurano pola milijuna kuna:

– Je li nam bitno poduzetništvo ili pjesma i ples? – upitao je Forjan te zaključio da prioriteti u proračunu nisu dobro postavljeni.

Hrvoje Tisaj, koprivnički poduzetnik iz kvote SDP-a, primijetio je da poduzetnici ne trebaju očekivati pomoć već potporu gradske vlasti, te je dodao kako je čuo da u Kampusu nitko od gradskih vijećnika nije bio u posljednjih pet godina:

– Svatko od nas može nekako pomoći i učiniti nešto bez obzira na političke boje. Zašto u Kampusu ne bismo organizirali neki sajam, poput veterinarske opreme, primjerice? – predložio je Tisaj te istakao Njemačku i napuštene NATO baze kao pravi način korištenja Kampusa: – To je grad u gradu – pojasnio je.

Snimio Marko Posavec.

Tisaju je replicirao HDZ-ov Forjan koji mu je zamjerio izjavu da poduzetnicima ne trebaju gradske potpore:

– Poduzetnici ne bi trebali očekivati pomoć od Grada, a gradska poduzeća futraju novcem?! Red veličine je puta 10. Jako dobro znamo o čemu se radi.

HDZ-ova Sonja Celiščak upozorila je da se prema projekcijama za 2020. i 2021. godinu koprivnički proračun znatno smanjuje, na što joj je gradonačelnik Jakšić odgovorio da u projekcije nisu uvršteni EU projekti: – Ne znamo koliko ćemo novca i za koje projekte uspjeti povući. No, spremamo se i za Muzejski trg i obnovu kuće Malančec i ostale kapitalne projekte.

Gradonačelnik Jakšić je, kao predlagatelj glavnog financijskog dokumenta grada, odbio amandmane nezavisnih Marijana Šiška i Miodraga Maričića. Šiško je zatražio povećanje novca za potpore gospodarstvu, a Maričić znatno povećanje potpore gradskoj Zajednici tehničke kulture za nabavu opreme za robotiku. Obojica nezavisnih taj su novac našli u smanjenju pola milijuna kuna vrijedne pozicije za informiranje Ureda gradonačelnika.

Snimio Marko Posavec.

– Iz godine u godinu povećavamo potpore za poduzetništvo i svi koji ih žele, mogu ih i dobiti. No, sredstva uglavnom ostaju neiskorištena. A kad je riječ o potpori Zajednici tehničke kulture, moram reći da smo mi među prvima u Hrvatskoj uveli robotiku. Naša djeca postižu uspjehe. Sve ostalo rješavat ćemo direktno sa Zajednicom – zaključio je gradonačelnik Jakšić te istakao:

– Strategija Grada Koprivnice je da budemo grad s visokim standardom života građana u koji ljudi žele doći i ostati živjeti. Ta je strategija donesena prije nekoliko godina i nje se držimo – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori