Četvrtak, 3. listopada 2024.

VIJEĆNICI ODLUČILI Koprivnica podiže novi revolving kredit, pročelnik Punčikar kaže da Grad nema viška novca

Grad Koprivnica ponovo se kreditno zadužuje. Gradski su vijećnici većinom glasova prihvatili prijedlog gradonačelnika Mišela Jakšića o novom kratkoročnom kreditnom zaduženju.

Riječ je o revolving kreditu od 7 milijuna kuna uz 1,2% fiksne godišnje kamate. Novac je, kako je službeno obrazloženo, potreban za održavanje tekuće likvidnosti te premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.

Kako je podsjetio pročelnik za financije Zdravko Punčikar, Grad do kraja godine ima obvezu podmiriti 18 milijuna kuna za realizaciju projekata koji su dobili EU potporu.

– Do sada je u gradski proračun stigao povrat od 4,8 milijuna kuna, što znači da nam nedostaje 13 milijuna. Od ranijeg revolving kredita ostalo je raspoloživo 9 milijuna. A do veljače iduće godine Gradu na naplatu dolaze situacije iz tri kapitalna projekta: za energetsku obnovu škole Braća Radić, za spojnu cestu Starigrad – Reka i za Inkubator kreativnih industrija – pojasnio je pročelnik Punčikar, dodavši da Grad mora puno novca uložiti u pripremu projekata prije negoli natječaji uopće budu raspisani.

Za govornicu je izašao nezavisni Miodrag Maričić:

– Ne razumijem zašto se iz proračuna ne izdvoji 2% jamstvenog fonda za ovakve potrebe. Tada ne bismo trebali dizati kredite – primijetio je Maričić, na što mu je glavni gradski financijaš odgovorio:

– Znate da jedan dio proračuna služi za pokriće minusa iz prošle godine. To znači da nema prostora ni za 1% ni za 2% – odgovorio je pročelnik Punčikar, a oporbeni klub HDZ – Mreža zatražio stanku.

Na kraju je odluka o novom kratkoročnom kreditnom zaduženju donesena uz protivljenje manjinskih oporbenih vijećnika.

Grad Koprivnica, stoji u službenom obrazloženju, već koristi revolving kredit. Riječ je o 9 milijuna kuna kojima su se predfinancirali europski projekti koje Koprivnica trenutno provodi.

Najveći pritisak na likvidnost proračuna očekuje se krajem ove te u prvom i trećem kvartalu iduće, 2019. godine. S obzirom na to da je plaćanje po dospijeću EU projekata nužan uvjet kako bi se bespovratna sredstva na kraju i dobila, Grad je odlučio na vrijeme osigurati likvidnost potrebnu za podmirenje troškova. Povrat kredita osigurat će se iz pristiglih bespovratnih sredstava po odobrenim zahtjevima za nadoknadom sredstava koji se očekuju sredinom odnosno krajem 2019. godine.

Slušaj uživo
zatvori