Subota, 27. travnja 2024.

ŽIVOT U KOPRIVNICI Jakšić istaknuo nove podatke: Sve je više djece u vrtićima i školama, raste broj radnih mjesta…

Statistički pokazatelji stanja u gradu Koprivnici su dobri. Rekao je to gradonačelnik Mišel Jakšić na temelju statističkih pokazatelja za posljednje tri godine.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, grad Koprivnica čini 27% stanovništva Koprivničko-križevačke županije. Broj stanovnika u Koprivnici porastao je s 30.854 na 32.200, a broj djece u gradskim vrtićima u tri je godine porastao s 1043 na 1324. U ostatku županije broj djece u vrtićima pao je s 2007 na 1955. Tako je u Koprivnici 40,3% svih vrtićaraca u Podravini i Prigorju.

U Koprivnici raste i broj školaraca – s 2365 na 2376 – a u ostatku županije broj učenika je pao sa 6536 na 6310, pobrojao je gradonačelnik Jakšić te upozorio da je Koprivnica jedan od rijetkih većih gradova u Hrvatskoj koji je uspješno prošao teške faze restrukturiranja i mijena svog gospodarstva:

– Od 2011. pa do 2014. godine, u vrijeme restrukturiranja Podravke, zabilježili smo pad za 1400 radnih mjesta. No, u posljednje tri godine imamo 800 novostvorenih radnih mjesta. Faza oporavka je krenula s 11.778, pa je bilo 12.024 i na kraju 12.443 radnih mjesta. Trend zaposlenosti u ostatku županije je krenuo s 10.157, a danas je na 9.969. U povijesti mjerenja Državnog zavoda za statistiku nismo imali takav postotak udjela radnih mjesta grada Koprivnice u županiji – 55,5%.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Koprivnica ne stoji loše ni u usporedbi s drugim gradovima, ocijenio je gradonačelnik Jakšić: – Stalno imamo političke rasprave tko je, a tko nije iznad Koprivnice. Po postotku od 40,3% smo al pari sa Zagrebom. Varaždin i Čakovec su s pedesetak posto iznad Koprivnice. No Samobor, Prelog, Ludbreg, Virovitica, Križevci, Đurđevac, Bjelovar imaju osjetno niže stope tog postotka od Koprivnice. U nekima je udio radnih mjesta u ukupnom broju stanovnika tek dvadesetak posto.

Slika gospodarstva povoljno se odrazila i na gradski proračun koji je zabilježio rekordan rast prihoda od poslovanja. Lani je u ovo doba bio 89, a ove godine 104 milijuna kuna što je porast od 16%, istakao je gradonačelnik Jakšić te dodao:

– Rasli su i prihodi od poreza, za oko 9 milijuna kuna što je oko 18%. Unatoč tome što mi poreznom reformom nismo dobili ništa, snaga gradskog gospodarstva i porast gospodarskih aktivnosti donijeli su nam oko 2,5 milijuna kuna više prihoda od poreza na dohodak. O tome ću pričati jer smatram duboko nepravednim da se nekim gradovima uzima kako bi se nekima dalo duplo više nego što su ikada prihodovali. Imate primjera gradova i u ovoj županiji koji su prije imali desetak milijuna kuna poreznih prihoda od poreza na dohodak. A samo jednim potezom pera ministra dobili su još deset!

Gradonačelnik Jakšić pohvalio se i smanjenjem rashoda poslovanja Grada – za oko 2,2 milijuna kuna u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci, što je oko 2%. Istovremeno, smanjen je i gradski deficit.

– Zadali smo si za cilj da suficit Grada Koprivnice iz tekućeg poslovanja do kraja ove godine bude između 10 i 12 milijuna kuna. To, ako izuzmemo prodaju plina ili nekih drugih nekretnina i kredita, nismo ostvarili unazad desetak godina. Ovime, i ovakvim rezultatom, deficit Grada Koprivnice bit će smanjen na pola te ulazimo u finale koje najavljujem već godinu dana: da ćemo biti u situaciji da taj deficit više ne postoji. No, nismo se bazirali samo na deficit: smanjena je i zaduženost grada. Ove će godine biti otplaćeno 11 milijuna kuna kreditnih obveza. Ostat će nam kreditna zaduženost od 12 milijuna kuna što je rekordno niska i stopa i stvarna zaduženost – upozorio je gradonačelnik Jakšić te pojasnio da u mjerenje tekuće zaduženosti ne ulaze kratkoročna zaduženja zbog sufinanciranja ili predfinanciranja europskih projekata.

A kad su u pitanju projekti sufinancirani europskim novcem, u Koprivnici se trenutno provode projekti vrijedni 54 milijuna kuna. – Grad ima obvezu sufinancirati ih s 13,3 milijuna, a država s preostalih 39 milijuna. No, do sada je Koprivnici vraćeno samo 5! – upozorio je gradonačelnik Koprivnice izrazivši razumijevanje što zaposleni u ministarstvima ne stignu obraditi sve zahtjeve i spuštati sredstva prema jedinicama lokalne samouprave.

A do kraja ove godine, podsjetio je gradonačelnik Jakšić, Koprivnica je prijavila dodatne projekte vrijedne 28 milijuna kuna. Tako za energetsku obnovu škola Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski, područne škole u Starigradu, za izgradnju dječjeg vrtića u tom prigradskom naselju i gradskog reciklažnog dvorišta, Zrinski trg očekuje dvadesetak milijuna europskih kuna.

zatvori