Nedjelja, 28. travnja 2024.

U sklopu 11. Dana elektroničkih medija dodijeljene su nagrade najboljim radijskim djelatnicima godine

U sklopu 11. Dana elektroničkih medija Hrvatske, na kojima su i predstavnici Radio Drave, jučer su dodijeljene nagrade najboljim radijskim djelatnicima godine.

Riječ je o podjeli tradicionalnih godišnjih nagrada Hrvatske udruge radijskih nakladnika i to autorima ili radijskim postajama koji su ostvarili najveće domete u protekloj godini prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda čiji su članovi bili Dijana Koller, Šefik Kapetanović i Zdravko Kedžo.

Priznanje brončani mikrofon dodijeljeno je emisiji “Sacro ritam” urednika i voditelja Slavka Nedića, nakladnika Hrvatskog katoličkog radija. Emisija Hyperion, urednice i voditeljice Kristine Jakopović s Petrinjskog radija zaslužila je pak srebrni mikrofon. Glavnu nagradu, Zlatni mikrofon osvojio je Dubravko Dragičević s Radio Ogulina za emisiju „Dobri ljudi“.

Na svečanosti je dodijeljena i nagrada za životno djelo koja je ove godine otišla u ruke Branka Obradovića s Hrvatskog radija Karlovac, koji se u ime svih nagrađenih i zahvalio na dodijeljenim priznanjima.

Priznanje za 20 godina uspješnog rada i druženja sa slušateljima pripalo je Media mix Radio 105 Selnica iz Međimurja. Pola stoljeća neprekidnog rada u ovoj su godini obilježili Radio Orahovica, Radio Vrbovec i Informativni centar Radio Čazma – Super radio.

U kategorijama određenima u Pravilniku o dodjeli godišnjih nagrada HURIN-a, predsjednik ocjenjivačkog suda Zdravko Kedžo objavio je da je u kategoriji Najbolje akcije nagradu osvojio „53njski live“ Radio Petrinje. Program “3,2,1 Božić” – nakladnika “Rovinj FM” također je dobitnik nagrade za najbolju akciju, dok je program “Dan iz snova” nakladnika Radio Slavonija treća emisija među nagrađenima u kategoriji Najbolja akcija.

U kategoriji radijskih jingleova dodijeljene su također tri nagrade. Tako je stručni sud odlučio da se u ovoj kategoriji nagrađuju: Jingle “Radio Ploče – Roštilj Jingle” – nakladnika Radio Ploče, zatim jingle “Frekvencije Rovinj FM-a” – nakladnika Radio Rovinj te jingle “Kamera, ton, Megaton” – nakladnika Radio Megaton.

U kategoriji najboljih internetskih stranica radijskih postaja također su dodijeljene tri nagrade, a otišle su u ruke predstavnika sljedećih radijskih postaja: nakladnik “Radio Vrbovec”, za www.radiovrbovec.hr, “Obiteljski radio Ivanić” za www.ori.hr
te “Informativnom centru Hrvatska radio postaja Čazma” za www.superadio.hr.

Podsjetimo, tradicionalni 11. Dani elektroničkih medija Hrvatske započeli su jučer poslijepodne pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Predstavnici više od 140 radijskih postaja u Hrvatskoj raspravljali su o najvažnijim pitanjima svoje struke pri čemu su posebno istaknuli zastarjelost pojedinih odredbi Zakona o elektroničkim medijima, koje ih dovode u neravnopravni tržišni položaj s nabujalim društvenim platformama i internetskim mrežama. Također, primjena zakona o autorskim i srodnim pravima jedan je od važnih čimbenika koji otežavaju poslovanje lokalnih radija.

Dani elektroničkih medija nastavljeni su danas prijepodne svečanim otvorenjem, te panel diskusijom o tome je li potrebno temeljito mijenjati postojeći Zakon o elektroničkim medijima donesen još 2003. godine ili određenim izmjenama i dopunama omogućiti ravnopravniji položaj radijskih i televizijskih nakladnika u odnosu na društvene mreže i internetske portale. Danas se još raspravlja i o položaju žena u medijima te autorskim i srodnim pravima u medijima i glazbi na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Okupljanje više od 300 medijskih djelatnika iz radija, televizije i društvenih mreža u Svetom Martinu na Mari završit će u sutra panelom i radionicom Fonda za pluralizam medija i novostima u pripremi novog natječaja za raspodjelu fondovskih sredstava.

Ustupio Zlatko Mehun.
Ustupio Zlatko Mehun.
Ustupio Zlatko Mehun.
Ustupio Zlatko Mehun.
zatvori