Utorak, 1. listopada 2024.

Može li nova zgrada Knjižnice iskoristiti crowdfunding?

Petar Lukačić / Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović'

Predavanje pod naslovom ‘Crowdfunding ili grupno financiranje – novi način financiranja vaših projekata’ održano je u srijedu u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’. Predavač, Koprivničanac Zoran Rajn, poseban je naglasak stavio na financiranje društveno korisnih projekata.

Zoran je osnivač prve hrvatske crowdfunding platforme Croinvest.eu i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj osnovanog s ciljem osmišljavanja i provođenja novih modela koji doprinose rješavanju društvenih problema na inovativan i održiv način.

Predavač je istaknuo da je prilikom pripremanja i planiranja projekata potrebno imati na umu da je skupljanje sredstava preko crowdfunding kampanje zadnji korak u prikupljanju sredstava.

Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".
Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.

U posljednjih nekoliko godina financiranje projekata preko crowdfunding kampanja vrti nekoliko milijardi dolara, a samo u prošloj 2015. godini kroz takve kampanje je prikupljeno 34,5 milijardi dolara. Prošle godine u Hrvatskoj je pokrenuto oko 60 kampanja od čega je 23 bilo uspješno te je sakupljeno oko 5 milijuna kuna od 7.700 ulagača. Većina kampanja je pokrenuta na stranim platformama Indiegogou i Kickstarteru, a najviše ih je bilo u kategoriji društveno korisnih projekata.

Od primjera hrvatskih kampanji možemo istaknuti Servus – elektronički sustav koji osobama s invaliditetom omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravljaju svojim domom; Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi – prikupljanje donacija za izgradnju vrtića; Babywatch – sustav za praćenja zdravlja djeteta u prenatalnom razvoju…

Posjetitelji su se naravno osvrnuli na dodatne mogućnosti ovakvog financiranja projekta izgradnje nove zgrade gradske knjižnice koja je već duga želja koprivničkih građana i knjižničara.

Petar Lukačić

Slušaj uživo
zatvori