Nedjelja, 29. rujna 2024.

Nezavisni pokreću inicijativu za nastavak gradnje brze ceste, prvi korak: tematska sjednica

Nezavisna lista u Koprivnici odlučila je pokrenuti inicijativu za nastavak izgradnje brze ceste do Koprivnice.

Nezavisni smatraju da u slučaju ovog strateškog projekta ne smijemo biti samo pasivni promatrači. Stoga, poručuju, Grad Koprivnica mora početi djelovati, mora biti aktivan sudionik u realizaciji ovog vitalnog projekta.

A što konkretno planiraju, najavio je nezavisni vijećnik Marijan Šiško:

– Mi želimo pokrenuti akciju vezano za gradnju te brze ceste. Jedna od prvih stvari koje planiramo je sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: “Pripreme za gradnju brze ceste”.

Vijećnik Šiško kaže da na tu sjednicu žele pozvati sve bitne političke faktore našega kraja: župana Korena, gradonačelnika Jakšića te sve saborske zastupnike izabrane u Drugoj izbornoj jedinici. Upravo oni sjede u Saboru kako bi se zalagali za interese našega kraja i ovih ljudi, kaže Šiško te upozorava da u državnom proračunu iduće godine treba osigurati 50 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za brzu cestu. Inače, zaključuje, od naše brze ceste neće biti ništa.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

A prema zadnjim objavama, naša županija kaska za susjednima kad govorimo o izgradnji brze cestovne poveznice. Za razliku od kraka prema Koprivnici, pripreme za dionice u susjednim županijama uvelike su u tijeku, a na nekima su već odmakli i radovi, kaže Šiško:

– Situacija ne može biti gora nego što jest jer se na projektu ništa ne radi. Tako smo informirani i mi i cijela javnost. Situacija je tim gora jer su susjedne županije puno agilnije kad je riječ o izgradnji brze ceste koja prolazi njihovim područjima. A mi dolazimo u puno goru situaciju nego što smo sada. Naime, ako dođe do gradnje trase Bjelovar – Terezino Polje, a na trasi od Križevaca do Gole se paralelno ne budu izvodili radovi, Koprivnica će ostati slijepo crijevo i nikad neće dobiti brzu cestu.

Nezavisni poručuju da u državnom proračunu za iduću godinu treba osigurati 50 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, inače ćemo ostati bez brze ceste. A tu mogu pomoći zastupnici koji, kako kaže Danijela Glavosek Kovačić, podupiru Vladu – Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković.

Na naš upit što konkretno planiraju postići sazivanjem tematske sjednice Gradskog vijeća, nositeljica nezavisne liste Danijela Glavosek Kovačić je odgovorila:

– Ako ništa drugo, barem senzibilizirati javnost. Oporbi je vrlo teško djelovati. Smatramo da je ovo jedan od načina na koji možemo javnost potaknuti na razmišljanje, ali i potaknuti i sam Grad te izvršiti neku vrstu pritiska na djelovanje. Znamo svi da je Gradu teško djelovati, tim više što svi znamo da je država ta koja treba odraditi najveći dio posla oko nastavka gradnje brze ceste. Ali mora biti i lobiranja od strane Grada. Zašto ne bismo bili dosadni, zašto gradonačelnik ne bi odlazio u ministarstva i Hrvatske ceste? Hajmo biti dosadni i aktivni, i barem tako probali senzibilizirati javnost o toj temi jer je to jako, jako bitno za sve nas.

U djelovanju oko brze ceste nedostaje proaktivnosti i zajedništva Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, zaključila je Glavosek Kovačić.

Slušaj uživo
zatvori