Utorak, 10. rujna 2024.

Dogradnja vrtića za sada otpada iz – proceduralnih razloga

Za sad ništa od dogradnje vrtića u Koprivničkom Ivancu.

Naime, oporbeni Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista predložio je da se dnevni red sjednice županijske skupštine dopuni odlukom o prijenosu vlasništva nad zgradom tamošnjeg vrtića na Općinu Koprivnički Ivanec. Vrtić djeluje u sklopu ivanečke škole, kojoj je osnivač Županija. SDP-ov Marko Fucak pojasnio je da bi se tako otvorila mogućnost da se dođe do novca za dogradnju vrtića:

Marko Fucak. Snimio Marko Posavec.

– Početkom kolovoza bit će otvorena mjera 7.4.1. Ruralnog razvoja na koji bi se mogla javiti Općina Koprivnički Ivanec. Zgrada je u vlasništvu Županije, koja nema uvjeta da se javi na ovu mjeru, pa je najpraktičnije da to omogućimo općini. Dogradnjom vrtića riješio bi se problem nedostatka prostora za svu djecu čiji bi ih roditelji upisali u vrtić. Trenutno u vrtiću u Koprivničkom Ivancu nema mjesta za četrnaestero djece, pa bismo tako omogućili da se taj problem riješi.

Župan Darko Koren odmah je uzvratio da taj prijedlog ne prihvaća:

– Ne prihvaćamo dopunu dnevnog reda ne zato što ne bismo htjeli riješiti taj problem, već stoga što procedura nalaže da to danas, ovako ne možemo riješiti.

Župan Koren je pojasnio da su u županijskoj upravi iznimno dobro upoznati s ovim problemom jer je riječ o županijskoj imovini.

Snimio Marko Posavec.

– Već smo nekoliko puta do sad pozivali načelnika općine (Maria Švegovića, op. s.) da dođe u županiju na razgovor, no on se na to oglušio. Mislim i da ova inicijativa preko političke stranke nije bila potrebna. Tu je inicijativu Općina trebala pokrenuti još prije četiri mjeseca i to prema školskom odboru, poručio je župan Koren.

Za ovakvu inicijativu potrebno je ispuniti i određene preduvjete – treba preuzeti obvezu etažiranja objekta te razdvajanja kompletne energetike i komunalija. Nakon toga slijedi dobivanje odluke Školskog odbora na koju treba suglasnost dati i Županija, pojasnio je župan Koren.

– Osobno mislim da je davanje prava građenja na jednom dijelu zgrade puno prikladnija forma od “odsijecanja” dijela zgrade. Bitno je da se ispuni cilj a to je napraviti prostor potreban dječjem vrtiću, zaključio je župan te ustvrdio i da kad bi županijska skupština i donijela odluku o prijenosu vlasništva, ivanečka Općina ne bi stigla pripremiti svu dokumentaciju da se prijavi na natječaj u kolovozu.

Županijska uprava neće nikad biti protiv ideje da nekome nešto od – pod navodnicima društvene imovine ustupimo ili poklonimo, ako netko nešto želi napraviti. Uvijek ćemo biti za to, no mora se poštivati procedura. U protivnom, poručio je Koren, sve se svodi na to da najprije dobijete na lotu, a tek potom idete uplatiti listić. Svakom je jasno da je to nemoguće, zaključio je župan Koren.

Slušaj uživo
zatvori