Ponedjeljak, 29. travnja 2024.
Home Aktualno Kunovečki Čuvari baštine pozivaju da se prisjetimo Kunovečke bune – Bila je to jedina seljačka buna u Podravini

Kunovečki Čuvari baštine pozivaju da se prisjetimo Kunovečke bune – Bila je to jedina seljačka buna u Podravini

0
Kunovečki Čuvari baštine pozivaju da se prisjetimo Kunovečke bune – Bila je to jedina seljačka buna u Podravini
Izvor fotografije: http://povijest.net/kunovecka-buna-1903-godine/
Obilježavanjem 115. obljetnice Kunovečke bune u ponedjeljak će završiti ovogodišnja proslava Dana Općine Koprivnički Ivanec.

Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune organizira DVD Kunovec – sekcija “Čuvari baštine” čiji nas je Ivan Blažic podsjetio na ovaj povijesni događaj:

– Kunovečka buna se dogodila 1903. godine. Bio je to spontani prosvjed, buna seljaka protiv nametnutog režima od strane Khuena Hedervaria. Kotarske vlasti proglasile su prijeki sud, a žandarmerija je došla u selu kako bi postavila plakate s obavijestima o zabrani okupljanja. Ljudi su se pobunili, digli rogle i kose, tko je već što imao, no za neke od njih to je tragično završilo.

Kunovečka buna jedan je od niza prosvjeda iz povijesno važne i u pjesmama opjevane 1903. godine, što je nastavljeno i 1904. Bune su završile tragičnim posljedicama a u povijesti su zapamćene kao preteća osnivanja seljačke stranke i drugih političkih događanja vezanih uz borbu hrvatskog naroda protiv mađarizacije, podsjeća Blažic te ističe:

– Prema podacima tadašnjeg Obzora, u Kunovečkoj buni sudjelovalo je 300 do 400 ljudi. Na temelju optužnice koja je kasnije podignuta, o tom je događaju napisano i više knjiga. U jedinoj podravskoj buni seljaka koja je okrutno završila, poginula su šestorica seljaka. U ostalim okolnim bunama, koje su bile manjeg obima – u Glogovcu, Kuzmincu, pa i blizu Varaždina nije bilo mrtvih, samo pretučenih i “hapšenih” ljudi.

Bio je to općespontani narodni bunt u cijeloj Podravini, pojašnjava Blažic:

– U to je vrijeme ekonomska situacija bila toliko teška da život seljaka gotovo da nije imao vrijednost. Ljudima je bilo svejedno. U stvari, čovjeku je bilo lakše izgubiti život nego nastaviti živjeti u jadu i bijedi.

Tadašnji život seljaka i njegovu ljubav prema podravskoj grudi najljepše je u svojim pjesmama opisao Mihovil Pavlek Miškina, kaže čuvar baštine Blažic.

Upravo će zato mladi kunovečki vatrogasci na svečanosti izvesti Miškinine pjesme Naša stara hiža, Ronje, Orjem i Bogečka pjesma, koje zorno oslikavaju tadašnji život u Podravini.

U sklopu proslave u ponedjeljak će u Kunovcu biti postavljena i replika originalne spomen ploče palima u Kunovečkoj buni iz 1928. godine, koja se tijekom godina izgubila. Čuvari baštine dali su je izraditi prema fotografijama i postavit će ju na kunovečki vatrogasni dom. Bit će to samo privremeno, dok ne završe konzervatorski radovi na ivanečkoj crkvi, pa će tada biti vraćen na svoje prvotno mjesto.

Proslava u Kunovcu završit će općinskim vatrogasnim natjecanjem i združenom vježbom pripadnika Vatrogasne zajednice Općine Koprivnički Ivanec tijekom koje će pokazati vještine u spašavanju tamošnje škole.

Vrijedno je spomenuti da je na koprivničkom Groblju Pri Svetom Duhu još uvijek sačuvan grob seljaka koji je podlegao ranama zadobivenim u seljačkoj buni u neravnopravnoj borbi protiv tadašnje žandarmerije.

Kunovečka buna vrijedan je događaj iz naše povijesti kojega ne bismo smjeli zaboraviti, poručuju kunovečki Čuvari baštine i pozivaju da im se u ponedjeljak (25. lipnja 2018.) pridružite.

zatvori