Ponedjeljak, 29. travnja 2024.
Home Aktualno CENTAR KOMPETENTNOSTI Jedna od naših škola postat će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja

CENTAR KOMPETENTNOSTI Jedna od naših škola postat će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja

0
CENTAR KOMPETENTNOSTI Jedna od naših škola postat će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Jedna od srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije dobit će status centra kompetentnosti. Kandidati su Obrtnička škola Koprivnica i Gospodarska škola Križevci.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javni poziv kako bi se strukovne škole s područja cijele zemlje kandidirale za spomenute regionalne centre kompetentnosti koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika – sve s cilljem podizanja kvalitete strukovnog obrazovanja i stvaranja mlade, kvalificirane radne snage.

Strukovne škole koje budu odabrane za regionalne centre kompetentnosti raspodijelit će ukupno oko milijardu kuna iz EU fondova. Sredstva su namijenjena za izgradnju i obnovu infrastrukture, nabavu opreme, dodatnu edukaciju nastavnika, razvoj strukovnih programa i financiranje cjeloživotnog učenja.

Snimio Marko Posavec.

Kandidature podnose osnivači ustanova za strukovno obrazovanje – u našem slučaju Koprivničko-križevačka županija. S obzirom na to naša županija ima pravo prijaviti dvije škole odnosno dva programa, a vodeći računa o područjima koja su kod nas najzastupljenija, prijavit će se program poljoprivrede te program elektrotehnike i računarstva, rekao je župan Darko Koren. Najavio je tako da će se s područja naše regije na natječaj prijaviti Gospodarska škola Križevci i Obrtnička škola Koprivnica.

– Smatram da smo najpoljoprivrednija županija te imamo najrazvijenije obrazovne ustanove u tom sektoru. Mislim da su poljoprivreda i prehrambena industrija naš najveći adut. Naravno, tu su i elektrotehnika i računarstvo, također jedna od razvijenijih disciplina kod nas.

Prednosti koje sa sobom donosi centar kompetentnosti neće služiti samo učenicima, već i nastavnicima te gospodarskim subjektima, rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

– Centar obuhvaća nekoliko elemenata u određenom sektoru. Najprije, uvjete učenicima za što kvalitetniju praktičnu nastavu i vježbe, drugo osposobljavanje nastavnika, a isto tako i osposobljavanje i obučavanje mentora. Zatim, škola će postati središte cjeloživotnog obrazovanja. Dakle, centar kompetentnosti koristit će i učenicima i matičnoj školi, ali i gospodarskim subjektima. Time će se uspostaviti suradnja sa Zavodom za zapošljavanje, s Obrtničkom i Gospodarskom komorom te našim ustanovama za obrazovanje odraslih.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja bodovat će zasebno svaku školu po određenim kriterijima nakon čega će odlučiti koja će od spomenute dvije škole u našoj županiji postati centar kompetentnosti.

zatvori