Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

FOTO: PREDSTAVA ODJELA SUVREMENOG PLESA Toliko ih je da jedva da stanu na pozornicu!

Učenice Odjela suvremenog plesa koji djeluje u sklopu koprivničke Umjetničke škole Fortunat Pintarić, pokazale su javnosti svu raskoš svog talenta i rezultate vrijednog i ustrajnog rada.

Što su naučile i postigle tijekom školske godine koja je pri kraju, pokazale su na priredbi u Domu mladih. Osim ustrajnim radom, ovaj se odjel ove godine može pohvaliti i sudjelovanjem na Regionalnom natjecanju, na kojemu su koprivničke plesačice osvojile drugu nagradu, istakla je ravnateljica „Fortunata Pintarića“ prof Ariana Šandl.

A voditeljica Plesne škole, prof Olga Vilić, sve je rekla – odnosno ostavila da se vidi, na pozornici. Uz dobar odabir glazbe, djevojčice su pokazale za mnoge od nas nezamislive sposobnosti. A premda oko profesorice koja je prošla strogu rusku školu uvijek nađe neku greškicu i kaže da „uvijek može bolje“, publika je viđenim i doživljenim bila oduševljena. A imala je čime i biti. Jer, kako je pojasnila prof. Vilić, polaznice škole imaju priliku u punom smislu iskazati svoju kreativnost:

– Osnovno načelo na kojemu se temelji cjelokupno obrazovanje jest stvaralaštvo učenika. U školi suvremenog plesa ne uče se gotovi obrasci pokreta, nego se tijekom nastavnog procesa neprestano istražuju nove mogućnosti kretanja i novi oblici pokreta. Poticanjem stvaralaštva kroz improizaciju u pokretu i plesu, odnosno uporabom stečenog znanja, uvijek na nov – svakom pojedincu svojstven način, suvremeni plesni odgoj obogaćuje učenikovu osobnost i razvija njegov umjetnički senzibilitet.

U tome im je pratnjama na klaviru pomogla i prof. Karla Meštrović.

Iz iskustva jedne mame, mogu reći da plesna škola iznimno dobro djeluje na djecu. Osim utjecaja na razvoj tijela u vrijeme intenzivnog rasta, djeca uče i osnove glazbe, te stječu radne navike. I što je vrlo važno – to je škola. Ne trening ili slobodna aktivnost. Škola. I pohađati ju – to je i privilegija i obveza, ne samo učenika već i njihovih obitelji. A pohađati dvije škole istovremeno nije ni lako ni jednostavno. I to ne može svatko.

I ne mogu se ne prisjetiti, nije bilo lako doći do ove škole. Djevojke koje su u plesnoj skupini “O la la” željele nastaviti s plesom u srednjoj plesnoj školi, danas su studentice. A premda je u to vrijeme u Koprivnici bilo nemoguće osnovati srednju plesnu škole, te su djevojke, zajedno s omiljenom Oljom, stvorile potrebu i temelj za osnivanjem osnovne plesne škole. A prva koprivnička plesačica, Anja Zadravec, već završava i prvi razred prestižne zagrebačke srednje plese škole.

Vrijedno je spomenuti da Osnovnu plesnu školu u Koprivnici upravo završava treća generacija plesačica, a iznimno veseli činjenica da je polaznica ove škole sve više i više. Sretno svima.

Slušaj uživo
zatvori