Subota, 7. rujna 2024.

FOTO Projektnim danom mali Novigraci pokazali da su spremni za status Eko-škole

Projektnim danom održanim na samom kraju travnja, u novigradskoj Osnovnoj školi ‘Prof. Blaž Mađer’ pokazali su da su spremni za dobivanje statusa međunarodne Eko-škole.

Tako su okrunili zajednički rad svih razreda, ali i učenika područnih škola iz Delova i Plavšinca.

Voditeljica projekta, profesorica Valentina Šifkorn rekla je Dravi.info da u novigradskoj školi već godinama provode aktivnosti koje su u praksi uvjeti, odnosno 7 koraka iz smjernica za provedbu programa Eko-škole:

– U našoj školi već niz godina brinemo o okolišu, zbrinjavanju plastičnog otpada, sakupljanju starog papira, istrošenih baterija, radimo kompost… Stoga smo odlučili još se malo potruditi i zaslužiti certifikat Eko-škole. Tako će naša marljivost dobiti na značaju u našem mjestu. Osim što svakoga dana u praksi provodimo održive aktivnosti, u ovom projektu bilo je potrebno izabrati Eko-odbor, kumove, potencijalne sponzore kao i dobiti potporu Općine. Svi su našu ideju prihvatili bez zadrške.

Iznimno zadovoljna aktivnostima svojih učenika, ali i angažmanom nastavnika i ostalih zaposlenih u školi, je i ravnateljica Lidija Peroš:

– Ponosna sam na sve u našoj školi. Djeca rado sudjeluju u ponuđenim aktivnostima, pritom ih šire te kreiraju i nove. Osim što sami aktivno djeluju u okolišu, svojim činjenjem iniciraju promjene i u njihovim obiteljima, pa se to onda širi na čitavu našu zajednicu. Škola je već sada, a sa statusom Međunarodne Eko-škole osobito će biti, iznimna zelena točka našega Novigrada i općine. I sama djeca tako će dobiti i službenu potvrdu da je sve ono što radimo u školi dobro i korisno, i da pridonosi održivosti naše sredine i okoliša.

U novigradskoj školi najvljuju da će svečanost podizanja zelene Eko-zastave biti upriličeno uz skorašnji Dan škole, kojega će obilježiti 25. svibnja.

Na fotografijama što slijede pogledajte što sve mali Novigraci uz pomoć njihovih učiteljica i učitelja, te roditelja, baka i djedova, a napose svojim ručicama i glavicama rade.

Slušaj uživo
zatvori