Subota, 7. rujna 2024.

OBILJEŽILI SMO DAN EUROPE Župan Koren poručio da samo jedinstvenim djelovanjem možemo povući EU novac za naše projekte

Povodom Dana Europe, kojeg obilježavamo 9. svibnja, koprivničko-križevački župan Darko Koren prijepodne je održao prijem za nagrađene učenike u natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova Hrvatska kakvu želimo.

U našoj županiji na natječaj su u četiri kategorije – literarni i likovni radovi za niže i više razrede stigla 34 učenička rada i to iz sedam osnovnih škola – Ivan Lacković Croata Kalinovac, Gola, Fran Koncelak Drnje, Ljudevita Modeca Križevci, Profesora Franje Viktora Šignjara Virje, te koprivničkih Braća Radić i COOR Podravsko sunce. Najbolji su proslijeđeni na nacionalnu razinu, a najbolji uspjeh – drugo mjesto u kategoriji učenika nižih razreda, osvojio je Evan Mateša, učenik drugog razreda virovske škole, koji je napisao sastavak Bolja Hrvatska.

Upravo je učenike koji su se sa svojim mentorima odazvali pozivu i stigli jutros u koprivničko sjedište naše županije, župan Koren nazvao “boljom Hrvatskom”. A da je Hrvatska u posljednjih desetak godina postala boljom, odnosno učinkovitijom u korištenju europskih fondova – ocijenio je župan Koren. Naime, trenutno smo usred Tjedna EU fondova Koprivničko-križevačke županije pa je župan Koren podsjetio da su koristi koje je ostvarila naša županija, ne samo financijske prirode, već se ogledaju i u jačanju međunarodne suradnje, te vlastitih kapaciteta i znanja:

– Ovog trenutka u našoj se županiji provode 23 projekta vrijedna više od 280 mil kn. Trenutno najvažniji projekti su POZDRAV, za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u našoj županiji – vrijedan 8 milijuna kuna; dva energetska projekta obnove školskih zgrada u Virju i Drnju; projekt PRILIKA ZA SVE – koji osigurava 56 pomoćnika u nastavi za 62-oje učenika s teškoćama u razvoju; projekt SVI UŠKOLI – SVI PRI STOLU, kojim osiguravamo prehranu u školama za 822 učenika čije su obitelji u riziku od siromaštva; te trenutno najveći projekt u našoj županiji – PROJEKT IZGRADNJE I REKONSTRUKCIJE TE OPREMANJA DNEVNE BOLNICE u županijskoj bolnici u Koprivnici. Vrijedan je 36 milijuna kuna a upravo se kraju privodi natječaj i odabir izvođača radova.

Za prolaz ovih projekata uvelike je zaslužna PORA – županijska Razvojna agencija Podravine i prigorja, istakao je župan Koren:

– Prema mojim informacijama PORA i trenutno radi na nekim projektima. Riječ je o njih 12 ukupne vrijednosti 45 mil kn. Dosad ih je pripremila 83 u vrijednosti 276 mil kn.
A treba spomenuti i da je tijekom posljednjih mjeseci iz Programa ruralnog razvoja 16 gradova i općina iz naše županije potpisalo ugovore za modernizaciju cesta u vrijednosti 52 mil kn. Naša je županija tako među vodećima u Hrvatskoj po korištenju tog novca, što premalo ističemo, a iznimno je vrijedno za naše građane.

Župan Koren je školama ali i ostalim institicijama poručio da samo zajedničkim radom i funkcioniranjem poput cjelovitog sustava možemo povući EU novac i ostvariti sve ono što se planira u ovoj županiji.

Obilježavanje Tjedna EU fondova u našoj županiji nastavlja se sutra u koprivničkom sjedištu Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Koprivnica. Tamo će biti predstavljeni primjeri dobre prakse – poduzetnici koji su dosad uspješno povukli EU novac. A u petak će na središnjem koprivničkom Trgu biti prezentacija aktualnih i provedenih EU projekata naših općina i gradova, te institucija i Lokalnih akcijskih grupa.

Slušaj uživo
zatvori