Srijeda, 9. listopada 2024.

FOTO Župan Darko Koren zahvalio vatrogascima na požrtvovnosti, Ivanu Pečariću najviše priznanje

Vatrogasci danas slave blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Florijana. Tim povodom koprivničko-križevački župan Darko Koren upriličio je prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice i javnih vatrogasnih postrojbi s područja županije.

– Izuzetno smo ponosni na to što smo najvatrogasnija hrvatska županija, ili se barem borimo za tu titulu sa Sisačko-moslavačkom. Po broju stanovnika mi imamo najveći broj vatrogasaca u našim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, ali i općenito. Sve to ima svoju pozadinu, a to je tradicija i višedesetljetna briga o tome da taj sustav ima svoju glavu i rep, svoj ustroj – pohvalio se župan koji je vatrogascima naravno i zahvalio na iznimnom zalaganju te velikoj požrtvovnosti u obavljanju ove humane profesije.

– Imali smo, nažalost, nekoliko situacija u kojima ste pokazali svoju spremnost. Od požara, poplava pa do migrantskih kriza koje su nas uvjerile da se vraća to što ulažemo u vatrogasni sustav i što brinemo o njemu – zaključio je.

Snimila Nela Carek.

Razlog više za slavlje podravsko-prigorskim vatrogascima je i najviše vatrogasno priznanje koje od jučer posjeduje njihov kolega Ivan Pečarić. Povelja i plaketa s likom Mirka Kolarića križevačkom vatrogascu dodijeljena je na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

– Kao klinac kroz prozor škole gledao sam vatrogasce kako izlaze na intervenciju i slušao zvuk sirene. To me impresioniralo. Kao 13-godišnjak uključio sam se u Dobrovoljno vatrogasno društvo Križevci. Punih sam pedeset godina u dobrovoljnom i 34 u profesionalnom vatrogastvu. Obnašao sam dosta značajnih funkcija i sigurno sam svojim radom doprinio razvoju vatrogastva u županiji – ispričao je Pečarić okupljenima u Nemčićevoj.

Snimila Nela Carek.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Goran Matoničkin tom je prilikom istaknuo da su podravsko-prigorski vatrogasci spremni za novu požarnu sezonu, dok se zapovjednik Zvonimir Habijan osvrnuo na brojne intervencije i izvanredne dislokacije.

U narednom razdoblju u planu im je, kazao je Habijan, formiranje županijskog Vatrogasnog operativnog centra. Centar bi trebao biti smješten u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice i trenutno je u tijeku obuka operatera koji će tamo raditi.

Slušaj uživo
zatvori