Ponedjeljak, 29. travnja 2024.
Home Aktualno DANI IVANA VITEZA TRNSKOG Za nagradu za mladog pisca prijavljeno sedam rukopisa

DANI IVANA VITEZA TRNSKOG Za nagradu za mladog pisca prijavljeno sedam rukopisa

0
DANI IVANA VITEZA TRNSKOG Za nagradu za mladog pisca prijavljeno sedam rukopisa
Izvor: dhk-koprivnica.com.hr
Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika osmu godinu za redom organizira Dane Ivana viteza Trnskog.

Riječ je o književniku čije je djelovanje duboko obilježilo početak stvaranja hrvatskog jezika, pojasnio je predsjednik književnog ogranka Koprivnica Darko Pero Pernjak:

– Ovo je manifestacija kojom se prisjećamo njegovog lika i djela, te slavimo književnost prisjećajući se njegovog značaja i doprinosa koji je dao. Treba reći da je Ivan vitez Trnski jedan od začetnika pravopisnih i leksičkih rješenja kad govorimo o hrvatskom jeziku. Valja istaknuti i da se aktivno bavio politikom u vrijeme kad je politika bila čast, kad je to bilo časno zanimanje. Sve ove njegove djelatnosti govore da je bio veliki radnik. Toga svega ne bi bilo bez rada. To su neke vrline kojih se želimo prisjetiti, koje želimo vratiti u današnje vrijeme.

Kako je vitez Trnski rođen u Novigradu, manifestacija počinje i završava upravo u ovom mjestu. Tako je u tamošnjoj Osnovnoj školi “Prof Blaž Mađer” održan književni susret s Božidarom Glavinom, autorom prve kajkavske slikovnice.

Sutra će u Koprivnici gostovati koprivnička književnica sa zagrebačkom adresom Željka Lovrenčić, koja će predstaviti knjigu kritika “Književnosti predana” u kojoj su zastupljeni prikazi brojnih podravskih autora. Potom će javnosti biti predstavljena knjiga prošlogodišnje dobitnice nagrade Ivan vitez Trnski za mlade pisce. Dobila ju je Nikol Bali za zbirku pjesama “Tetovirana stvarnost”. U skladu s običajima, knjiga je tiskana i bit će predstavljena uoči proglašenja novog pobjednika. Na ovogodišnji natječaj stiglo je sedam rukopisa, a dobitnik nagrade bit će proglašen na završnoj svečanosti manifestacije u subotu navečer u Novigradu Podravskom.

Dani Ivana viteza Trnskog obilježavaju se i u Virju, a na manifestaciju u Novigrad dolaze i iz Nove Rače, gdje je vitez Trnski odrastao.

zatvori