Utorak, 30. travnja 2024.

ALPE JADRAN FESTIVAL Mladi europski pisci i ove godine stižu u Podravinu i Prigorje

U tijeku su zadnje pripreme za treći po redu Alpe Jadran festival mladih pisaca što će biti održan sredinom svibnja u Koprivnici i Križevcima.

Manifestaciju pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info organizira Umjetnička organizacija Artikulacije, a okupit će mlade književnike iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Na festivalu će sudjelovati šest autora koji će u tri festivalska dana imati niz čitanja u školama čime će se mladima u formativnim godinama pružiti uvid u suvremenu srednjoeuropsku književnost, odnosno u sve različitosti, ali i sličnosti kulturnog prostora koji je u određenim povijesnim razdobljima bio dio istih političko-administrativnih cjelina.

Osim čitanja u školama i drugim javnim prostorima, festival će služiti i kao platforma za daljnju suradnju i zajedničke projekte.

Tako će se, između ostalog, na okruglom stolu raspravljati o projektu “Pisac Koprivničko-križevačke županije” koji bi se mogao razviti u narednom razdoblju, o zainteresiranosti za takav projekt i modalitetima njegove provedbe, kao i o mogućim modelima povezivanja.

Radovi svih sudionika bit će prevedeni na hrvatski i objavljeni u časopisu za književnost Artikulacije.

Program festivala počet će u četvrtak, 17. svibnja u 18 sati na Sveučilištu Sjever, a završit će dva dana kasnije, 19. svibnja Zvjezdanom noći u dvorištu koprivničkog Muzeja.

PROGRAM

17. svibnja 2018., četvrtak

Alpe Jadran pisci pjevaju
18:00 Sveučilište Sjever
Sudjeluju: Theodora Bauer (AUS), Miklós Benedek (MAĐ), Tomo Podstenšek (SLO), Ana Schnabl (SLO), Andrija Škare (HRV), Szabina Ughy (MAĐ)

18. svibnja 2018., petak

Alpe Jadran / Alpe Adria Artikulacije – da smo si jasni!
Koprivničke artikulacije
12:15h Gimnazija Fran Galović
(Theodora BAUER, Andrija ŠKARE)
Vode: Emilija Sinjeri i Lana Varga

12:15h Srednja i Obrtnička škola Koprivnica
(Ana SCHNABL, Miklós BENEDEK)
Vodi: Petar Lukačić

Križevačke artikulacije
12:15h Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci
(Szabina UGHY, Tomo PODSTENŠEK)
Vodi: Darko Pernjak

Koprivničke artikulacije
19:00 Muzej grada Koprivnice
Pommer 1856 / Gojević 2016 Fotografične slike naših narodnih spisateljah
izložba

Križevačke artikulacije
19:30h Gradska knjižnica Franjo Marković
Theodora BAUER (AUS), Miklós BENEDEK (MAĐ), Tomo PODSTENŠEK (SLO), Ana SCHNABL (SLO), Andrija ŠKARE (HRV), Szabina UGHY (MAĐ)
Vodi: Darko Pernjak

19. svibnja 2018., subota

11h Galerija Hlebine – najdrajže glajže
19:30h Muzej Grada Koprivnice (dvorišče)
Zvjezdana noć: impresije srednjoeuropske književnosti
Čitanje (izražajno) + kokice + DJ Andrija Škare
Vodi: Marko Gregur

BIOGRAFIJE AUTORA

Theodora Bauer (Beč, 1990.) studirala je filozofiju i komunikacijske znanosti ma Sveučilištu u Beču. Objavila je romane Das Fell der Tante Meri (Picus Verlag, 2014.) i Chicago (Picus Verlag, 2017.) te filozofski esej Così fanno i filosofi (Limbus Verlag, 2016.). Sudjelovala je na 20th Klagenfurt Literaturkursu koji se organizira usporedo s Ingeborg-Bachmann-Preis (2016.). Njezina drama papier.waren.pospischil osvojila je prvu nagradu na natjecanju Die Freiheit des Lachens (2017.) koju organizira Salzburger Landestheater. Drama je ove godine postavljena kao scensko čitanje tijekom Dana austrijskog kazališta u Parizu. Njemačke novine Süddeutsche Zeitung uvrstile su roman Chicago među deset najboljih knjiga 2017. Početkom ove godine roman je predstavila na američkoj turneji, u Parizu i Budimpešti. Ovog ljeta njezina će drama Am Vorabend imati premijeru na Thalhof Festivalu u Reichenau an der Rax.

Miklós Benedek (Topola, Srbija, 1984.) djetinjstvo je proveo u Bácsfeketehegyu/Feketicsu. Magistrirao je mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu. Prvu zbirku poezije objavio je 2012. godine pod nazivom Ne polaze brodovi (Forum, Novi Sad). Za tu zbirku dobio je nagradu „Ervin Sinkó“. Drugu zbirku Kao da je od ljudi (Forum, Novi Sad) objavio je 2014. godine i za nju dobio stipendiju „János Székely“ te književnu stipendiju „Zsigmond Móricz“. Objavljivao je u brojnim mađarskim časopisima u Mađarskoj i Vojvodini. Član je novosadskog „Kružoka Most“, koji okuplja mlade pisce. Od 2014. godine suradnik je dnevnog lista „Magyar Szó“ a od 2015. godine glavni urednik u dvotjedniku za mlade „Képes Ifjúság“.

Tomo Podstenšek (Slovenj Gradec, Slovenija, 1981). Poslije završene gimnazije upisao je Pravni fakultet u Mariboru. Piše kratku prozu, romane, dječju literaturu i dramske tekstove, jedan je od najproduktivnijih i najkvalitetnijih slovenskih autora mlađe generacije. Autor je pet romana i dviju zbirki kratkih priča. Svi tekstovi dobili su značajnu medijsku pažnju i bili dobro prihvaćeni od čitatelja i kritičara, a romani Sodba v imenu ljudstva i Papir, kamen, škarje (Kamen, škare i papir) bili su nominirani za nagradu kresnik za najbolji slovenski roman godine. Prozu objavljuje u domaćim i stranim časopisima (prijevodi na hrvatski, mađarski, srpski i makedonski jezik). Sa svojim kratkim pričama osvojio je i više nagrada i priznanja na raznim natječajima. Jedan je od glavnih organizatora Alpe Adria festivala prihajajoče literature (Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature) u Mariboru, koji je nastao po uzoru na sličnu manifestaciju u Koprivnici i koji ima za cilj međunarodno povezivanja autora iz susjednih zemalja. Uz pisanje ponekad se bavi i režijom kazališnih predstava za djecu i odrasle, u 2016. bio je mentor na radionicama kreativnog pisanja koje je organizarala izdavačka kuća Litera, a uz to je i urednik elektroničkog književnog časopisa arslitera.org. Živi i radi u Mariboru.

Ana Schnabl (Šmarca kod Kamnika, Slovenija, 1985.), spisateljica na početku književne karijere. U studenom 2017. njena prva knjiga dobila je nagradu za najbolju debitantsku knjigu. Trenutno radi na romanu koji se događa kasnih 80-ih u Sloveniji. Na doktorskom je studiju filozofije, a njena će se teza baviti mogućnostima feminističke autobiografije, kako se nada. Radila je kao novinar, u čemu nikad nije bila dobra, ali je puno naučila i sada radi kao urednica Europskog pregleda poezije, knjiga i kulture. Ponekad vodi književne događaje i piše kritike i kolumne za slovenske medije. Živi u malom gradu Kamniku, nedaleko od Ljubljane.

Andrija Škare (Zagreb, 1981.) diplomirani je novinar. Više od desetljeća radio je na Hrvatskoj televiziji kao novinar, scenarist, urednik i voditelj. Pisao je za brojne časopise i portale. Organizirao koncerte, književne večeri i soareje opće prakse. Puštao glazbu u okviru vlastite indie večeri „Žur“, ali i neovisno, kad bi ga netko lijepo zamolio. Za magazin Globus piše glazbenu i književnu kritiku te surađuje s emisijama „Kutija slova“ i „Signatura“ na Hrvatskom radiju. Prozu je objavljivao u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu, a priče mu se mogu pronaći i u nekim zbornicima. Prve je ozbiljnije korake u svijetu književnosti napravio kao osnivač eventualizma pa vrijedi istaknuti „Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor“. Od samostalnih knjiga objavio je: zbirku zapisa o zagrebačkim kafićima, kavanama i krčmama „S više mlijeka, molim“ (Celeber, 2008.), zbirku priča „Život svijeta koji će doći“ (CeKaPe, 2014.), eseje o vezi glazbe i književnosti „Slušaj me“ (Durieux, 2016.) te još jednu zbirku priča „Društvene igre“ (Hena Com, 2017.).

Szabina Ughy (Ajka, 1985.) diplomirala je mađarski jezik i književnost te komunikologiju na Pázmány Péter Catholic Universityju, gdje je pohađala i tečaj kreativnog pisanja. Godinu dana provela je na studentskoj razmjeni (Erasmus) u Cataniji, Sicilija, gdje je studirala film i povijest književnosti. U tom razdoblju objavila je prvu zbirku poezije Külső protézis. Od 2008. piše osvrte, reportaže i intervjue za niz časopisa i tjednika. Od 2011. članica je Udruženja mladih pisaca (Fiatal Írók Szövetsége) i Društva Attila József (Jószef Attila Kör), a od 2015. Mađarskog društva književnika (Magyar Írók Egyesülete). Od 2012. urednica je časopisa za kulturu Lyukasóra. Godine 2014. dio je umjetničkog projekta Hungaropedia, kojemu je trenutno i urednica. Posljednja zbirka pjesama nagrađena je nagradom The author of the most successful book of the year (2015). Također je dobitnica nagrada I stipendija: Bella István’s Award (2016), Culture Special Prize for the Little Hungaropedia (2014), NKA Scholarship (2014), Móricz Zsigmond Literary Fellowship (2013), Salvatore Quasimodo special prize (2012).

zatvori