Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Požurite s prijavama za Opću planinarsku školu

Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” ove godine ponovno organizira Planinarsku školu za planinare početnike, a prijavit se možete još sljedećeg četvrtka.

Bilovci su planinarski odgojili već tri generacije školaraca koji su na ovaj način stekli opća znanja i vještine iz područja planinarstva. To obuhvaća ne samo osnove kretanja u divljini već i orijentacijske vještine, upoznavanje s opremom, meteorologiju, planinarsku etiku, vezanje čvorova i svašta drugo.

Škola je otvorena svima – dakle sadašnjim i budućim planinarima, ali isključivo članovima planinarskih udruga u sklopu Hrvatskog planinarskog saveza s plaćenom članarinom za 2016. godinu. To znači da se prije početka škole svaki polaznik mora učlaniti u HPD Bilo, ako već nije član nekog drugog planinarskog društva. Osim toga, minimalna dob polaznika je 15 godina, a svi mlađi od 18 moraju imati suglasnost roditelja ili skrbnika.

Sama nastava počinje u utorak, 16. veljače, u 18 sati u prostorijama OŠ Đuro Ester, gdje će se održavati jednom tjedno u trajanju od dva sata. Osim nastave u učionici, velik dio planinarske škole održava se – naravno – na terenu. Tako su svakog vikenda tijekom trajanja škole predviđene vježbe i izleti. Školarci će, dopuste li to vremenski uvjeti, ove godine posjetiti Ivanščicu, Okić i Plješivicu te Kalnik, zatim Zagradski vrh, Viševicu, Bitoraj i Kobiljak u Gorskom kotaru, pa onda legendarni Klek – kolijevku hrvatskog planinarstva, dok je završni prigodan domjenak zakazan u Planinarskoj kući Vila Velebita na Baškim Oštarijama (srednji Velebit). Nekoliko vježbi održat će se i kod Planinarske kuće Rudi Jurić na Peseku, Koprivničancima poznatije kao “druge barake”.

Prijave se primaju još slejdećeg četvrtka,11. veljače, u Bilovom prostoru u Ulici Augusta Šenoe 1 (bivša zgrada HRT-a, preko puta Zavoda za zapošljavanje, u podrumu) od 18 do 19 sati. Školarina iznosi 150 kuna, a njome se financiraju materijalni troškovi nastave.

Više detalja o Planinarskoj školi možete pronaći na internetskim stranicama HPD-a Bilo.

Slušaj uživo
zatvori