Utorak, 30. travnja 2024.

NOVI PROJEKT ‘Medenjaci’ usvajaju naviku čitanja i razvijaju ljubav prema pisanoj riječi

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ Koprivnica od veljače je partner u projektu ‘Volim čitati – Čitanje nam otkriva nove svjetove’ s vrtićkom skupinom ‘Medenjaci’ Dječjeg vrtića Tratinčica.

Cilj projekta je usvojiti naviku čitanja i razviti ljubav prema pisanoj riječi. Očekivani ishodi su proširivanje receptivnog i ekspresivnog vokabulara, samostalno pričanje, prepričavanje, izrada priča te razvoj fonološke svjesnosti, a i korištenje knjižničnih usluga, upoznavanje knjižnice i njezinih mogućnosti za djecu u predškolskoj dobi.

Inicijatorice projekta su odgojiteljice Sandra Oreški i Jasna Klačinski, a u nastavku slijedi priča kako je došlo do ideje i tijek realizacije ovog plemenitog projekta.

Sve je krenulo iz razgovora o jednoj slikovnici u kojem su “Medenjaci” izjavili da bi im život bez riječi bio strašan. Kroz daljnji razgovor su zaključili da što više riječi znaju, to bolje mogu komunicirati sa svojom okolinom. Zaključili su da uz obitelj, svoje tete, riječi mogu naučiti i iz knjiga.

Vođeni tom mišlju i potaknuti vlastitim iskustvima, “Medenjaci” su u svojoj skupini otvorili svoju knjižnicu pod nazivom Knjižnica i čitaonica “Medenjaci” i opskrbili je svojim slikovnicama od kuće. Odlučili su izraditi svoje iskaznice, straničnike, donijeli su i pravila ponašanja. Sve baš kao u pravoj knjižnici.

Cilj je pročitati sve slikovnice svojih prijatelja i tako naučiti nešto novo. Tako su odgojiteljice postigle da u današnjem užurbanom životu roditelji zastanu, predahnu i provedu kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Isto tako svako dijete ima priliku prijateljima prezentirati svoju omiljenu slikovnicu. Taj se zadatak pokazao odličnim, djeca se javljaju tko će sljedeći prezentirati i svoj zadatak shvaćaju vrlo ozbiljno. Koliko su dobri u tome pokazuje i iznimna pažnja s kojom slušaju jedni druge i pljesak kojim nagrađuju prezentere. Tako djeca grade pozitivnu sliku o sebi i svojim mogućnostima, stječu samopouzdanje i pripremaju se za školske izazove.

No knjižnica „Medenjaka“ nema mnogo knjiga, a njihov apetit za novim zanimljivim pričama je velik, stoga se kao sljedeći korak nametnulo učlanjenje u gradsku Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“. Ljubazno i susretljivo osoblje Dječjeg odjela je oduševljeno prihvatilo poziv na suradnju u ovom projektu i prijateljstvo je počelo. „Medenjaci“ su sada članovi gradske knjižnice te dolaze na tjedne susrete gdje upoznaju sve tajne knjižnice. Oduševljavaju se svijetom knjiga, a knjižničarke Dječjeg odjela, Petra Dravinski, Danijela Petrić i Jasminka Vajzović, čine sve da se kod njih osjećaju ugodno i za svaki susret osmišljavaju nove i zanimljive aktivnosti te kroz uključivanje u događaje gradske knjižnice šire horizonte vrtićaraca.

Cilj je učiniti čitanje svakodnevnim djelom dječjih života, vratiti pisanu riječ na njenu zasluženu poziciju te napraviti odmak od tehnologije koja nas pretrpava.
Da se krećemo u pravom smjeru pokazuje i način na koji se projekt razvija. Potaknuti čitanjem svojoj djeci, roditelji su predložili da u skupini otvorimo i knjižnicu za njih. Djeca su to prihvatila s najvećim veseljem i pripremila sve za otvorenje knjižnice za roditelje. Knjižnicu su nazvali „Čarobna knjiga za mame i tate“, osmislili su njen logo, izradili iskaznice, straničnike i donijeli pravila. Osjećaj ponosa je bio opipljiv zbog činjenice da su upravo oni utjecali na roditelje i podsjetili ih kako je lijepo čitati. Roditelji su svoju knjižnicu opskrbili s mnogo knjiga i krenulo je. Broj čitatelja se širi, ponovo otkrivamo kako je lijepo „zaroniti“ u čaroban svijet knjiga. Sada „Medenjaci“, i veliki i mali, čine predah na najbolji mogući način – uz knjigu.

Iako projekt još traje, možemo reći da smo već sada postigli mnogo toga, jer male stvari su te koje daju „okus“ životu. Treba se samo voditi Gandhijevom mišlju: „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Mi ga mijenjamo nabolje, a pozivamo i sve ostale da nam se u tome pridružite. Čitajte!

Tekst: Sandra Oreški, odgajateljica.

zatvori