Ponedjeljak, 2. rujna 2024.

FOTO Dijana Sabolović-Krajina: Ja sam zahtjevna ravnateljica, postigli smo puno, ali možemo još i više

Ravnateljica koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ Dijana Sabolović-Krajina svečano je primljena danas u Gradskoj upravi.

Ona je prošlog tjedna primila Nagradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje pojedincima koji su naročito pridonijeli radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva, a ravnateljica koprivničke Knjižnice zaslužila ju je dugogodišnjim radom na razvoju knjižničarstva i edukaciji knjižničarske zajednice u Hrvatskoj.

Da to nije samo veliko osobno priznanje nagrađenoj knjižničarki, već i cijelom gradu, smatra koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić:

Snimila Nela Carek.

— Primili smo u Koprivnicu Oscar hrvatskog knjižničarstva. To je još jedan pokazatelj da imamo odlučne ljude na određenim mjestima i na određenim funkcijama koji znaju odgovoriti na izazove koje nam nose vrijeme i promjene. Gospođa Sabolović-Krajina može potvrditi koliko se toga promijenilo u knjižničarstvu, ali ponosni smo da pod njezinim vodstvom koprivnička Knjižnica ide naprijed i da za svoj rad dobiva respektabilna priznanja i van granica Lijepe naše — rekao je.

Koprivničanka Dijana Sabolović-Krajina živi i diše s koprivničkom Knjižnicom zadnje 32 godine, a posao u knjižnici prvi joj je i jedini u karijeri. Ponosna je što je osvojila nagradu, u koju su, kaže, utkani dugogodišnja pomoć i podrška ljudi, institucija, udruga, kako iz grada, tako i izvana. Prijem kod koprivničkog gradonačelnika iskoristila je stoga kako bi zahvalila Gradu Koprivnici, prethodnim gradonačelnicima i gradskim vijećima koji su joj dali povjerenje u ravnateljskim mandatima.

— S ponosom možemo reći da iz koprivničke u druge knjižnice odlazi naša dobra praksa. Mnogi su njome motivirani, potičemo druge da budu proaktivni u zagovaranju jednog modela knjižnice koji je više od knjiga. Upravo taj model koji razvijamo niz godina je inzistiranje da knjižnice mogu biti važan faktor razvoja lokalne zajednice i društva općenito — s ponosom je istaknula.

Zato će Grad Koprivnica i dalje, poručio je gradonačelnik Jakšić, podupirati njihov rad. Sljedeći korak je, kaže, na adekvatan način riješiti njezine infrastrukturne probleme, na koje i sama Sabolović-Krajina godinama upozorava.

Snimila Nela Carek.

— Tu vjerujem da ćemo uspostaviti partnersku suradnju s Pučkim otvorenim učilištem. Prostora ima, volje ima i veselim se novim iskoracima koje ćemo napraviti u djelovanju, radu i životu Knjižnice, samim time i našeg grada — najavljuje.

Opće je poznato da je riječ o novoj zgradi knjižnice, jednom od gradskih kapitalnih projekata, koji je zasad od strane Zrinskoga trga stopiran. I sama ravnateljica Sabolović-Krajina svjesna je da se radi o velikom investicijskom zahvatu, no prostorni uvjeti, kaže, omogućili bi im da rade još bolje.

— Ja sam ravnateljica i to vrlo zahtjevna, i prema sebi i prema svojim zaposlenicima. Moja obaveza je isticati probleme u radu, a jedan od najvećih je vezan uz prostorne pretpostavke. Mora se pronaći rješenja za potrebe naših građana, naše djece, ali i za smještaj naše zbirke — kaže Sabolović-Krajina.

zatvori